Tilbehør

Hummus med koriander og lime

21. april 2012

Hummus er en krem av arabisk opprinnelse som kan brukes som pålegg, tilbehør og snacks. Kikerter er den viktigste ingrediensen, sammen med tahini, hvitløk, olivenolje og sitronsaft. Alle ingrediensene kjøres i en foodprosessor om du har, eller blandes med stavmikser til du får en fin puré.

Her er det ikke så viktig å følge en oppskrift, bare smak deg fram underveis og du vil finne din prefererte kombinasjon. Basisen er én boks kikerter, to store fedd hvitløk, saften av en halv sitron eller en hel lime, 2 spiseskjeer tahini og en god olivenolje.

Jeg har alle ingrediensene bortsett fra olje i et litermål, tilsetter et par spiseskjeer med kaldt vann, og moser i vei. Når alt begynner å bli godt blandet heller jeg litt olivenolje oppi før jeg moser videre så oljen blandes godt inn. Hvis du ikke bryr deg med kaloriene i oljen, det er jo sunne kalorier, kan du ha i ganske mye olje. Opptil et par desiliter. Hvis du vil være litt forsiktig har du i ca. en halv dl olje (kanskje litt mer) og bruker vann og sitrusjuice for å justere fastheten. Hummus tåler en olivenolje med kraftig smak. Tilslutt smaker du til med salt og så er det klart til å hive innpå.

Her har jeg variert basisoppskriften ved å bruke lime i stedet for sitron og hatt en god håndfull fersk koriander oppi fra starten av. Prøv deg fram med ulike smakstilsetninger : spisskummin, mynte, eplemos, gulrotmos og bruk som saus til middagen, som pålegg på brød eller dip til grønnsaker.

Dagens middag: svinefilét på korianderhummus, grillet paprika med myntekesam og kinesiske vårløkpannekaker.