Brød

Eltefritt brød

14. april 2012

Overskriften er ganske selvforklarende i grunn. Dette brødes røres sammen i en bolle på ti minutter og skal så stå i fred i 12-24 timer for å utvikle smak og luftbobler. Når det er ferdighevet første gang trenger du bare strekke litt i deigen før den skal heve ytterlige 2 timer og deretter stekes i ca 45 minutter i en jerngryte med lokk.

Lang tid å bruke på et brød synes du? Mesteparten av tia trenger du ikke gjøre noe som helst, og for meg som vanligvis bruker kjøkkenmaskin til elting blir det mindre oppvask. Jeg setter deigen på kvelden før jeg går å legger meg, og baker den ut når jeg kommer hjem fra jobb. Da får vi deilig nystekt brød med sprø skorpe som vi serverer til middagen, akkurat som på restaurant!

En annen fordel med dette brødet er at det ikke er så farlig om du slumper litt med oppskriften. Høyere væskeinnhold gir en løsere deig med større luftbobler, mel som suger til seg mye væske gir en deig som er enklere å behandle. Det viktigste elementet i denne oppskriften er jerngryta du steiker brødet i. Om du vil, kan du steike et vanlig brød på samme måte og få et lignende resultat.

Eltefritt brød (tilpasset fra Jim Lahey):

300 g hvetemel

125 g svedjerug fra Holli Mølle

3,5 dl romtemperert vann

2 ts salt

0,5 ts gjær (tørrgjær)

Rør alle ingrediensene sammen i en bolle, dekk den med plast og la den stå på kjøkkenbenken i 12-24 timer. Nå du skal bake ut, dekk kjøkkenbenken med bakepapir og ha godt med mel på. Hell ut deigen på bakepapiret, den kan være ganske rennende nå. Bruk «strech and fold»-teknikken for å forme deigen, og strø godt med mel på toppen. Sett bakebollen opp-ned over deigen, legg noe vekt på, og la den hvile i to timer.

Sett ovnen på 250 grader og sett jerngryta inn i ovnen så den også bli varm. Dump deigen i gryta når ovnen har nådd riktig temperatur og stek i 30 minutter med lokk. Tilslutt steker du brødet 15 min uten lokk for å få en gylden farge. La brødet kjøles helt ned før du skjærer i det, og oppbevar det i et kjøkkenhåndkle.

You Might Also Like