Kaker & Paier

Eple, sjokolade og karamellgalette

15. oktober 2010

Ute etter noe deilig til kaffen i høst? Hva med en deilig smak av epler, sjokoladebiter og karamell i et mørt terteskall?

Denne nydelige terten smekker du sammen på et kvarter (gitt at du har paideig tilgjengelig), og den fyller huset med en helt fantastisk duft av epler, kanel og karamell!

Deig kan du enten kjøpe ferdig, eller lage i forveien og ha liggende i kjøleskapet inntil en uke eller i fryseren (ferdig utkjevlet) i noen måneder. Oppskriften jeg bruker finner du nederst i denne posten.

Del tre mellomstore epler i terninger. Jeg brukte norske, røde epler og synes resultatet blir best med syrlige faste epler. Sødme legger vi til etterhvert. Smelt 3 ss smør i en panne, og ha i 3 ss lys brunt sukker, 1 ts kanel og epleterningene. La det surre i ca fem minutter til eplene begynner å bli myke. Kjøl ned blandingen, ellers vil paideigen smelte når du har den varme blandingen over.

Kjevle ut deigen til en stor sirkel så tynt du bare klarer, den må være romtemperert for at dette skal gå. Hell over eplene, men la det være 5 cm deig ut mot kantene (mindre enn på bildet over). Ha over biter av sjokolade og karamell. Bruk det du liker best! Jeg delte opp 1,5 Caramello og en håndfull Clotted Cream Fudge (innkjøpt fra Meny) men det hadde vært plass til litt til. Andre gode alternativer er Smil, Cuba, sjokolade med nøtter i og sjokoladetrekte rosiner.

Brett inn kantene på paien, og stek på 170 grader i ca 35 minutter. Serveres nesten helt avkjølt, enten for seg selv eller med en iskule. Kanskje kanelis?

Tertedeig

2,5 cups mel

1/4 cup melis

125 gram kaldt smør i terninger

2 egg (59 gram hver)

Bland mel og melis i kjøkkenmaskin. Ha i smøret og kjør til det akkurat har blandet seg. Tilsett eggene og kna sammen med hendene. Det er viktig å ikke bearbeide deigen mer en absolutt nødvendig, da vil den bli seig i stedet for smuldrete. La avkjøle minst en time i folie i kjøleskap før du bruker den. Hvis du skal fryse deigen, kjevle den ut og rull den sammen i bakepapir. Dekk så rullen med plastfolie.