Småretter

Piroger / empanadas

20. mai 2010

Fylt bakverk, enten man vil kalle det horn, piroger eller empanadas er genialt å ha liggende i fryseren. Deilig til lunsj på jobb eller som et mellommåltid hvis jeg skal trene rett etter jobb og det blir sein middag. Jeg liker å lage dem med gjærdeig (i motsetning til ekte argentinske empanadas), og det går raskest når jeg bruker fyll som ikke krever noen kokkelering på forhånd.

Sett gjærdeig og la heve til dobbel størrelse. Kjevle ut deigen, og stikk ut sirkler. Mine er ca 8 cm i diameter, det blir små piroger (spiser ca to til lunsj). Lag dem mindre eller større om du føler for det. La sirklene heve litegrann før du kjevler dem litt mer ut.

Legg på ca en spiseskje med fyll. På bildet under er det ferdig grillet kylling, paprikaost og litt paprika. Jeg lagde også noen varianter med vanlig ost og skinke, og med kylling, pesto og chevre.

Pensle kanten med egg, og brett over. Bruk en gaffel til å forsegle.

Tada! Tines i veska og er klare til lunsj, men kan også varmes noen minutter i mikro eller på 200 grader i vanlig steikeovn.

 

Basic grov gjærdeig (24 piroger)
225 gram sammalt hvetemel, fint
150 gram sammalt rug, fint
ca 450 gram hvetemel
3/4 ts salt
50 gram gjær
3 dl lunkent vann
3 dl lunken lettmelk
1/2 boks kesam
1 ts honning

Bland alt det tørre i en bakebolle, men hold igjen på litt av hvetemelet for å ha muligheten til å regulere konsistensen mot slutten. Varm opp væsken og tilsett honningen. Rør ut gjæren i litt av den lunkne væsken, før du tilsetter gjærblandingen og resten av væsken i en jevn stråle. Deigen skal fremdeles være litt klissete, men ikke grøtete. La deigen heve under plast eller et klede i ca 45-60 minutter, til ca dobbel størrelse.

Ha deigen på et melet underlag og kna den lett. Elt eventuelt inn litt mere mel dersom du synes den er for klissete. Kjevle ut og trykk ut sirkler. Legg i fyll (ost/skinke, kylling/pesto/chevre), klem sammen til halvmåne og pensle med egg. Stekes på midterste rille ved ca 225 grader i ca 15 minutter.