Iskrem & Sorbet

Honningsorbet med Cava

20. april 2015

Selv om det ikke finnes noen grunn til å ikke lage is hele vinteren, er det ekstra stas å fyre opp iskremmaskinen når temperaturen bikker 15 grader og sola skinner.

Når jeg skal ha middagsgjester er alt som kan lages på forhånd genialt, og hjemmelaget is slår an hos de fleste. I helga hadde jeg noen venninner til bords, og etter en forholdsvis tung middag med ølbraiserte oksekjaker og bønne-«risotto» var det på sin plass med en forfriskende avslutning.

Jeg funderte litt rundt smaker og om jeg skulle ha saus eller topping til, men endte med å gjøre det så enkelt som overhodet mulig. Og for å bruke en klisjé – det enkle er ofte det beste! Basen for sorbeten er én del honning til to deler vann, og for å få litt mer kompleksitet smaksatte jeg vannet med te av sitron, anis og fennikkel. Sorbeten blir ganske søt, men balanseres fint av en syrlig cava på toppen.

En dessert som på utmerket vis hilser våren velkommen: frisk, søt og syrlig (og lite arbeid slik at mest mulig tid kan tilbringes i sola).

Ingredienser

  • 2 dl honning
  • 4 dl vann
  • 4 teposer (Pukka Detox with Lemon)
  • en liten klype salt

Slik gjør du

1. Kok opp vann og honning i en gryte, og rør om til all honningen er oppløst.
2. Ha teposene i gryta og la den stå på kjøkkenbenken og avkjøles til den er lunken.
3. Kast teposene og hell blandingen over i et litermål eller en kanne.
4. Smak på blandingen. Hvis du ikke kjenner nok te-smak kan du ha i en ny tepose som får trekke mens den kjøles videre. Rør inn litt salt, dekk til med plastfolie og sett i kjøleskapet.
5. Når blandingen har blitt ordentlig kald, er den klar for eggtesten: legg ett helt egg oppi blandingen. Dersom egget flyter veldig høyt trengs det mer væske, dersom det synker trengs det mer søtning. Jeg måtte ha litt mer vann i min. Les mer om eggtesten her.
6. Kjør sorbeten i iskremmaskin til den er ferdig, og sett i fryseren noen timer før servering.
7. Ved servering scoopes en kule i hvert glass og en god slump cava helles over toppen.

Fordi sorbeten er ganske søt er det viktig at den musserende vinen du bruker ikke er for søt. Jeg brukte Grans Moments Brut Nature og synes den kombinasjonen var topp.