Hovedrett

Squashsuppe

24. januar 2015

Når det er mørkt og kaldt og jeg er småsliten etter jobb, tyr jeg ofte til suppe til middag. Det krever lite tenking, og lager seg nesten selv på komfyren. Favoritten er tykke grønnsakssupper som kjøres i blender, og har jeg godt brød i hus er det en bonus.

Jeg har en gryte som jeg vet er akkurat passe størrelse for suppe til to, så det er bare å skjære grønnsaker i passe biter, fylle opp med vann eller kraft (alt etter hva jeg har), koke mørt, kjøre i blender og spise.

Supper er også veldig enkelt å lage til lunsj i helgen i stedet for å ty til brødmat. Ofte glemmer jeg å handle inn til lunsj før helga, men jeg har stort sett alltid noen grønnsaker i kjøleskapet som jeg kan lage suppe av.

I dag hadde jeg egentlig lyst på en hvit suppe som ville passe til Bialyene i fryseren, men så oppdaget jeg en spinatrest i kjøleskapet som var i ferd med å visne og suppa ble grønn i stedet. Det er som oftest rotgrønnsaker jeg bruker til suppe, men squash viser seg å funke kjempebra også.

Ingredienser

  • 1 stor squash
  • 1 fedd hvitløk
  • 2 sjalottløk
  • 0,5liter kraft (eller vann og en grønnsaksbuljong)
  • 1 håndfull spinat
  • 2 ss creme fraiche
  • olivenolje
  • salt og pepper

Slik gjør du

1. Bruk en ostehøvel eller rotskreller til å lage noen stimler av squashen, og legg tilside. Kutt opp løk, hvitløk og squash i grove biter og ha i en gryte sammen med kraften.
2. La grønnsakene småkoke til de er møre. Det tar omtrent 12-15 minutter. Ha i spinaten de siste to-tre minuttene.
3. Ha alt over i en blender og kjør til suppa er jevn.
4. Ha i creme fraiche, og kjør til den er blandet inn.
5. Hell suppen tilbake i gryta, og smak til med salt og pepper.
6. Rør inn en spiseskje olivenolje i hver skål ved servering, gjerne en ganske kraftig eller pepperaktig (jeg brukte L’extra verte fra O&Co), og legg noen strimler av squash på toppen.