Dessert

Riskrem-iskrem til Madbloggerudfordring #5

18. november 2014

Å bli med på Madbloggerudfordringene som mine danske «bloggkolleger» Nada og Thomas står bak begynner snart å bli en tradisjon, en tradisjon jeg liker veldig godt. Det er gøy å bli utfordret på å komme med en oppskrift, og utrolig inspirerende å se hva andre lager. Danskene kan sin mat.

Hvis du ikke vet hva Madbloggerutfordringen er kan du lese mer her, men i korte trekk går det på at det legges ut et tema eller en oppgave, og så tolker alle bloggerne som vil oppgaven på sin egen måte innen en gitt frist. Etter fristen samles alt i et felles innlegg som publiseres på Madbloggerudfordringen sin side.

Jeg var først med på runde #2 hvor oppgaven var å bruke en oppskrift fra en annens blogg, og jeg lagde gulrotgrøt. I runde #3 var temaet sommermat med sjokolade og spiselige blomster som påkrevde ingredienser. #4 gikk jeg glipp av, og nå er vi kommet til #5: Nordisk jul –  julemad og drikke i en nordisk kontekst.

Umiddelbart visste jeg at jeg ville lage noe som for meg er fylt med tradisjon, noe jeg spiser hver jul, og så heller sette til noen nye nordiske smaker. Riskrem er den desserten jeg aller mest forbinder med jul, med mandel i og rød fruksaus til, og den ville jeg leke meg litt med.

Jeg har laget riskremen om til riskrem-iskrem, og serverer den med en syrlig saus på nordiske tindvedbær, hakkede lakrismandler fra danske Summerbird og noen tørkede physalis. Denne kunne ha utkonkonkurrert den tradisjonelle riskremen hjemme hos oss på julaften, men så skal jo tradisjoner tas vare på også. Kanskje noe til nyttårsmiddagen?

Hvis du er nysgjerrig på hvordan andre matbloggere tolker Nordisk jul, legges det ut bilder på Facebooksiden til Madbloggerudfordringen forløpende.

Ingredienser

  • 350g ferdig tilbredt risengrynsgrøt
  • 1/2 vaniljestang
  • 175ml fløte
  • 50g sukker
  • 2 eggeplommer
  • 50g flytende glukose (eller 40 gram lys sirup)

Slik gjør du

1. Lag risengrynsgrøt etter anvisning på pakken, og sett den ferdige grøten i kjøleskapet. Bruk gjerne rester fra julegrøten (eller ferdiggrøt fra Fjordland, jeg sladrer ikke).
2. Pisk eggeplommer og glukose sammen i en bolle.
3. Ha fløte, sukker og frøene fra vaniljestangen i en gryte og varm opp til kokepunktet.
4. Hell fløten over eggeplommene i en tynn stråle mens du pisker.
5. Ha fløte- og eggeblandingen tilbake i gryta, og varm den opp på middels varme i et par minutter (uten at det koker) til blandingen tykner litt.
6. Kjøl ned eggeblandingen noe før den røres sammen med risengrynsgrøten, og sett røra i kjøleskapet til den er kald.
7. Kjøres i iskremmaskin til den er ferdig.

Denne iskremen blir ganske hard, så la den stå i kjøleskapet i 30 minutter og på kjøkkenbenken i 15-20 minutter før servering.

 

Tindvedsaus

  • 150g Tindvedsaft fra Søbogaard
  • 50g søt eplejuice (f.eks Pink Lady)
  • 1,5g agar-agar

Slik gjør du

1. Bland sammen tindvedsaft og eplejuice i en liten gryte. Synes du det smaker for sterkt kan du blande i litt mer eplejuice.
2. Rør inn agarpulveret, og kok opp blandingen. Hvis du har i ekstra eplejuice må du også øke mengden agar. Multipliser vekten av væsken i gram med 0,008 for å finne antall gram agar.
3. Hell sausen over i en skål, og la den stå i romtemperatur til den er stivnet til gelé.
4. Kjør den til en jevn saus i blender.

Tindvedsaften har jeg kjøpt hos Røtter i Oslo, men den er litt vanskelig å få tak i. Lag evt. din egen av frosne bær ved å følge denne oppskriften og bruke litt mindre vann.