Hovedrett

Helstekt blomkål med sennep

18. oktober 2014

Jeg er nødt til å begynne dette innlegget med en lite gledeshopp! Forrige helg var jeg på kåringen av Årets Matblogger i Mathallen, og der vant jeg kategorien Årets Bloggoppskrift!

Vinneroppskriften er en créme brulée laget med den beste brunosten i verden, Huldreost fra Avdem Gardsysteri, og lakrispulver fra Johan Bülow. Den fikk dermed navnet Brent Hulder.

Godt.no har publisert oppskriften i forbindelse med utdelingen, og en av spørsmålene jeg fikk da var «hva ville jeg hatt til hovedrett før jeg serverer Brent Hulder til dessert ?».

Jeg ville ha servert en deilig høstmiddag med lam, elg, eller hjort, for eksempel med helstekt blomkål som tilbehør. Det er viktig at middagen ikke er for tung så det er plass til masse dessert etterpå, ikke sant?

Framgangsmåten er som følger: sett blomkålen i ovnen og gjør ingenting fram til den er ferdig. Stek en filét i ei panne og sautér en pose spinat i en god kladd smør og server helstekt blomkål i tykke skiver til.

Dette er enkel sesongmat som krever gode råvarer, men ikke så mye arbeid. Karakteristisk for mine middager vil jeg si.

Ha en fin høsthelg, og ta med en blomkål hjem fra butikken enten du skal servere Brent Hulder til dessert eller ikke for dette er for enkelt og godt til å la være.

Ingredienser

  • 1 blomkålhode
  • 1 Fedd hvitløk
  • 2 Ss olivenolje
  • 2 Ss sterk sennep
  • 1 Ts tahini (kan utelates)
  • 1/4 Ts salt
  • pepper
  • 2 Ss revet Holtefjell XO (evt. Parmesan eller Pecorino)

Slik gjør du

1. Varm opp ovnen til 220 grader.
2. Skjær bladene og stilken av blomkålhodet slik at det kan stå flatt. Sett det på en stekeplate med folie under.
3. Knus hvitløksfeddet og gni det over hele blomkålhodet. Stapp bitene innimelom stilkene i bunn etterpå.
4. Bland sammen olivenolje, sennep, tahini, salt og litt pepper i en liten bolle.
5. Pensle sennepsblandingen godt over hele, men la det være igjen en spiseskje til senere.
6. Stek blomkålen i 45-60 minutter avhengig av hvor stort det er. Det skal være mørt i midten hvis du stikker noe inni for å sjekke. Jeg hadde et lite blomkålhode som trengte ca. 45 minutter.
7. Rør inn 1 ss ost i den resterende sennepsblandingen og pensle dette på toppen av blomkålhodet. Dryss over resten av parmesanen og sett blomkålen tilbake i ovnen i fem minutter.
8. La blomkålen kjøles ned noen minutter før servering.