Hovedrett

Grønne emmerperler – «emmerotto»

9. september 2014

«Har du laget en lokal matrett du er stolt av?» spør Electrolux og inviterer til å vise det fram i sosiale medier med hashtagen #minlokalefavoritt. Det er ikke noen vanskelig oppgave.

Jeg vil tørre å påstå at det aldri har vært enklere å lage retter av gode (og særegne) norske råvarer. Flere dagligvarebutikker har blitt flinkere til å ta inn det jeg vil kalle lokalmat, og her i Oslo tar jeg gjerne turen til Bondens Marked, Gutta på Haugen eller Mathallen for å få tak i noe spesielt. Med på kjøpet får jeg da gjerne en hyggelig matprat og et tips om et produkt jeg ikke har prøvd før også.

Min definisjon på lokalmat er ganske vid. Når jeg bruker fløte fra Røros, ost fra Kjerringøy eller lam fra Flåm føles det som lokalmat fordi jeg på ett eller annet vis kjenner produsentene. Noen har jeg møtt på Bondens Marked, andre har jeg lest om eller sett intervjuer med, og jeg vet at de legger mye stolthet i det de lager.

To lokale gjengangere på kjøkkenenet mitt er produkter fra Holli Mølle (som faktisk er lokalmat for meg som bor i Oslo) og Avdem Gårdsysteri. Dette er eksempler på gode lokalvarer som er lett tilgjengelig, både på Meny og mindre butkker her i Oslo. Holli lager mel og melblandinger som jeg synes smaker mer, og middagsperler av spelt, bygg og emmer som er kjempegodt som en nordisk variant av risotto.

Avdem lager den beste brunosten spør du meg (og har digg rømmegrøt på spann), og den runde, fine osten Fjelldronning som jeg har brukt her.

Under får du grunnoppskriften på emmerotto’en, og den kan kombineres med omtrent alt av kjøtt eller fisk. Eller du kan slenge på noen ekstra grønnsaker, som for eksempel grillet nepe eller sellerirot, for en supert kjøttfri middag. Jeg stekte en mild og fin kalkunpølse fra Homlagarden i Hardanger til,  og skjærte opp reddiker så tynt som tålmodigheten tillat meg.

Så #minlokalefavoritt er en fest av lokalmat på tallerkenen: emmerperler fra Holli Mølle, fløte og smør fra Rørosmeieriet, Fjelldronning fra Avdem, pølse fra Homlagarden og norsk økologisk spinat og reddiker.

Ingredienser

  • 200g emmerperler fra Holli Mølle
  • 1l kokende vann
  • 30g rørøssmør
  • 200g spinat
  • 2 Dl matfløte
  • salt og pepper
  • 100g fjelldronning

Slik gjør du

1. Kok emmerperlene til be begynner å bli møre, men fortsatt har litt tyggemotstand (10-15 minutter +). Sil av vannet.
2. Legg til side en håndfull spinat. Smelt smør i en dyp stekepanne og ha i resten av spinaten. Stekes på middels varme til den faller sammen, og så har du i fløte og lar det småkoke i 15 minutter. Blendes så til puré.
3. Ha de kokte emmerperlene i den samme panna som du stekte spinat i sammen med 3 dl vann, og la det koke på svak varme til all vannet er absorbert. Rør inn spinatpuré, og la det trekke på svak varme til «risottokonsistens». Smak til med salt og pepper.
4. Finriv osten og vend den inn tilslutt sammen med en liten kladd smør.
5. Strimle spinaten du la til side og servér den på toppen av emmerperlene sammen med andre grønnsaker og evt. kjøtt eller fisk.