Hovedrett

Pasta med ricotta

8. juni 2014

På fine soldager som nå er det ikke alltid så gøy å bruke tid på å planlegge, handle og lage mat. Da er det greit med enkle middager som krever lite arbeid, både av tankevirksomhet og tilbredningstid.

La meg introdusere en av mine hurtigfavoritter, sommer som vinter: pasta med ricottasaus. Sausen varierer jeg med forskjellige oljer og krydder, og så tilsetter jeg grønnsaker etter sesong. I dag ble den sommerlig, med frisk sitron, ekstra grønn olivenolje og hvite asparges. Noen ganger blir det vegetar, i dag kasta jeg på noen kjøttboller.

Aspargesen og brokkolien kommer fra Økokassen, nok en enkel løsning i godværet. De leverer økologiske grønnsaker rett på døra, og jeg sparer en handletur i uka. I tillegg liker jeg å vente i spenning for å se hva som kommer, så foreløpig er dette vinn-vinn.

For å oppsummere: sleng noen grønnsaker på grillen, kok pasta, rør inn ricotta, olivenolje, krydder, smakssatt olje, salt, pepper og masse parmesan. Middagen er servert og sommeren står for døra!

Ingredienser

  • 200g pasta
  • 200g ricotta
  • 4 Ss olivenolje
  • 1/2 sitron
  • ca. 1/2 Dl pastavann
  • 1 God håndfull revet parmesan
  • salt og pepper
  • sesongens grønnsaker

Slik gjør du

1. Legg grønnsaker og evt. kjøtt du skal ha til pastaen i stekeovnen eller på grillen.
2. Kok opp vann i en stor gryte, og tilbred pastaen som anvist på pakken. Begynn på sausen med det samme.
3. Ha ricotta i en vid panne over middels varme. Rør inn ca. 1/2 dl kokende pastavann til du får en jevn saus. Den skal være ganske rennende.
4. Rør inn parmesan, 3-4 ss olivenolje og raspet skall fra den halve sitronen. Kvern over litt sort pepper og smak til med salt.
5. Hell vannet av pastaen når den er ferdig.
6. Skvis saften fra den halve sitronen i sausen, og vend pastaen i sausen. Vend inn 1-2 ss med olivenolje.
7. For en ekstra piff, rør inn 2 ts hvit trøffelolje i pastaen rett før servering.
8. Legg grønnsaker og evt. kjøtt på toppen av pastaen og sett hele gryta på bordet.
9. Dryss gjerne litt parmesan og olivenolje over tallerkenen.