Hovedrett

Geitefilet og pasta med geitesmør- salviesaus

9. april 2014

Forrige uke var Anni’s Pølsemakeri i Mathallen i det gavmilde hjørnet og jeg fikk geitefilet med meg hjem for å teste oppskrifter på. Det finnes ikke mye informasjon om tilberedning av geit rundt på nettet, så jeg prøvde meg fram med to forskjellige stekemetoder. Den ene halvparten av filéten langtidsstekte jeg i ovn, og den andre hurtigstekte jeg i panne.

Den ovnsstekte ble fullstendig overstekt og ikke særlig spiselig (jeg bomma tydligvis på temperatur), men den pannestekte var kjempegod! Mør i kjøttet, og med en smak jeg vil beskrive som et sted mellom lam og kalv. Mild, men med et særpreg som både jeg og Prøvesmakern likte veldig godt.

Jeg hadde også en pakke med geitesmør i kjøleskapet som jeg ikke hadde brukt til sitt fulle potensiale, og dermed fikk geita følge av en klassisk pasta med nøttesmør, salvie og parmesan.

Geit er rett og slett et glimrende alternativ til biffmiddagen! Det er ikke alltid så lett å få tak i, og det er delvis fordi etterspørselen ikke har vært der . Noe den burde være, for dette smaker godt og er enkelt å få til!

Trenger du mer inpirasjon til geitemiddagen har Gunn fra Momsemat, mstabell og Gunda fra Alt godt også laget geit fra Anni nylig.

Ingredienser

  • 400g geitefilet
  • 200g pasta
  • 90g smør
  • 1 finhakket sjalottløk
  • 10-12 salvieblader
  • svart pepper
  • 3 Ss revet parmesan (+ mer til servering)
  • 3-4 reddiker
  • 3-4 sopp

Slik gjør du

1. Skjær geitefileten rein for hinner, og gni den inn med salt og pepper.
2. Skjær sopp og reddik i fine skiver og legg tilside.
3. Finn fram en dyp traktørpanne og smelt smøret på middels varme. Geitesmør svir seg lettere enn det vanlig smør gjør så nå må du passe på. Fortsett å røre i smøret til det begynner å bli gyllent, så tilsetter du sjalottløk og salvie. Smak til underveis til du synes smøret er karamellisert nok, og så tar du det av varmen.
4. Kok pasta etter anvisningen på pakken. Jeg brukte pappardelle, men jeg tror det er bedre med litt tynnere pasta som fettucine.
5. Stek geitefiléten på medium-høy varme, jeg liker Heston Blumenthal sin metode hvor du snur kjøttet hvert 20 sekund i 3-4 minutter. I endene av filéten kan du se hvor gjennomstekt den er, ta den av varmen mens den fortsatt er litt rød i midten.
6. Stek soppen i panna du hadde kjøttet i. Varm opp smøret, og rør inn parmesan. Smak til med salt og pepper, og legg til side 2-3 skjeer med smørsaus.
7. Vend den ferdig kokte pastaen i smøret, og fordel på to tallerker. Legg skiver av geitefilet på toppen, og fordel sopp og reddik på tallerken. Topp med en spiseskje smør over kjøttet, og litt revet parmesan.