Hovedrett I kokeboka

New York Deli Mac ‘n Cheese

3. mars 2014

Mac ‘n cheese er en amerikansk middagsklassiker, og «pastrami on rye» en klassisk New York Deli sandwich. Slå sammen disse to og du får en digg middag! Deilig mør pasta, ostesaus med masse smak av skarp sennep og salt cheddar, skivet pastrami og sprøstekt rugbrød på toppen. 

Som så mange andre amerikanske retter er dette ingen helsekost, men det er heller ikke formålet med en rett som dette. Oppskriften så jeg først i en Rachael Ray-episode, lenge før jeg begynte å blogge, og den har vært på middagsbordet flere ganger siden. Nå var det plutselig veldig lenge siden sist, så i helga som var kom denne på bordet igjen, og det er også på tide å få oppskriften ut til dere. Den er vel verdt å prøve nemlig.

Jeg har gjort noen småendringer på originaloppskriften opp gjennom årene. Ostemengden har blitt redusert (blodårene mine takker meg nok), og jeg har sneket inn raspet sellerirot og løk for at det skal være noe fra planteriket oppi der.  Sellerirot er ganske skarp i smaken og godt mot den sterke sennepssausen, så jeg synes egentlig at jeg har gjort oppskriften bedre (helt objektivt og ydmykt altså).

Som alltid blir middagen ikke bedre enn råvarene man har for hånden. Kyllingkraft gir bedre smak enn buljong, bruk en sterk dijonsennep med masse skarphet,  finn en moden cheddar og et rugbrød som smaker godt.  Jeg kunne ha servert salat ved siden av, men noen ganger er det stas å bare spise pasta med masse ost og ikke være så innmari fornuftig.

 

Ingredienser

 • 250g pasta
 • 30g smør
 • 2 ss mel
 • 3 dl kyllingkraft
 • 1,5-2 dl melk
 • 3 ss sterk sennep
 • 150g cheddar
 • 150g sellerirot
 • 1/2 ts røkt paprikapulver
 • 100-150g pastrami
 • 2 store sjalottløk
 • 2 skiver rugbrød
 • salt
 • pepper

Slik gjør du

1. Smelt smør i en gryte på middels varme, og rør inn mel.
2. Varm opp 1,5 dl melk sammen med kyllingkraft. Rør inn litt om gangen i smøret og la det komme opp til kokepunktet mellom hver tilsetting. Spe med mer melk om du synes sausen er for tykk (husk at den tykner litt når ostes has i også).
3. Skru ned varmen, og rør inn sennep og paprikapulver.
4. Riv osten, legg tilside litt for å strø over toppen og ha resten i sausen.
5. Grovriv sellerirot, skjær opp pastrami i passe biter og rør inn i sausen.
6. Smak til sausen med salt og pepper.
7. Kok pastaen et par minutter mindre enn det som står på pakken, og bland inn i sausen.
8. Hell pastaen over i en ildfast form, strø over løk, resten av osten og smuler av rugbrød.
9. Stekes i ovnen på 200 grader til osten bobler,ca 25 minutter.