Diverse

Nasjonalrett 2014

8. februar 2014

Du har kanskje fått med deg noen skriverier i en av Norges største tabloidaviser om at landbruksministeren vil kaste fårikålen av trona som nasjonalrett? Nevnte avis hadde også en avstemming tidligere i år hvor leserne kunne stemme på deres favoritt til tittelen, og noen av alternativene var pizza, taco og kokt laks.

Virkelig? Har ikke nordmenn lyst på en nasjonalrett vi kan være stolt av, som viser frem de gode råvarene vi har?

Jeg håper dere lesere, og matbloggere der ute tenker  som meg at «Jo, det har vi!». Det finnes så mye godt som kan settes sammen til en rett som representerer oss, og jeg håper dere vil være med å spre litt engasjement rundt nasjonalretten. Enten ved å sende inn forslag til rett, eller bare spre ordet videre. De eneste kriteriene retten må oppfylle er at råvarene må være norske og tilgjengelige i hele landet.

Så hva forbinder du med en nasjonalrett?

Er det en rett som sier noe om vår identitet (og i så tilfelle om hvem vi er, eller hvem vi vil være) ? Er det en rett vi spiser regelmessig, eller noe vi lager til spesielle anledninger? 

For meg henger nasjonalrett sammen med identitet og tradisjon. Den må ha noen røtter tilbake i tid, bruke råvarer som har vært dyrket i Norge lenge, men kan gjerne tilbredes på en ny måte. Det skal være noe jeg like gjerne spiser på restaurant som hjemme. Det er åpenbart for meg å bruke fisk i nasjonalretten, fordi jeg er oppvokst ved kysten, og mitt forslag er lettdampet, kritthvit torsk med bacon og møre poteter. Kanskje ikke den mest imponerende retten, men for meg er dette en rett som får råvarene til å skinne og som tar vare på mathistorien vår.

Du kan sende inn ditt forslag til nasjonalrett2014@lmd.dep.no, og alt du trenger å inkludere er en beskrivelse av retten, og din alder og bosted. Ingen spesifikk oppskrift eller ferdig stylede bilder er nødvendig. Så sett deg ned, tenk deg om, og send inn et forslag. Og matbloggere, kanskje dere har lyst å lage det dere synes er nasjonalretten og vise fram?

Du kan lese mer på landbruksdepartementet sine sider.

Dette innlegget er ikke sponset av noen som helst, men inspirert av representanter fra landbruksdepartementet jeg møtte på Grüne Woche, som veldig gjerne ville skape engasjement blant «folket» om nasjonalretten. Etter den noe deprimerende dekningen av kampanjen i media syntes jeg de fortjener litt hjelp fra matglade mennesker som meg. 

Bilde: godfisk.no