Dessert Med O&S

Oliven- og sjokoladetrøfler

30. januar 2014

Det er på høy tid å presentere noen flere oppskrifter med den deilige kombinasjonen av oliven og sjokolade. Kanskje uvant for mange, men det er bare å kaste seg ut i det. Dersom du ikke er helfrelst på oliven slik jeg er finnes det mange milde olivenoljer som ikke vil stjele for mye av oppmerksomheten, men bare framheve sjokoladen. Resultatet blir ikke bedre enn råvarene, så vær påpasselig med hvilken olje du bruker.

Jeg mistenker at mange som ikke liker smaken av olivenolje kun har smakt den masseproduserte raffinerte oljen fra dagligvarebutikken, og den er ikke alltid laget av oliven engang selv om det står på flaska. Det skal alltid være Extra Virgin, og du bør vite hvor den er produsert. Butikkene til Olivier’s er himmelen for meg, for hos dem får jeg alltid smake før jeg kjøper.  Jeg bruker ofte den billigeste «stekeoljen» fra Olivier’s når  jeg prøver ut nye oppskrifter, fordi den er mild og frisk og funker til alt. Så kan jeg heller eksperimentere med mer særegne oljer i samme oppskrift senere dersom jeg vil ha et annet preg. Nok om det for nå, og videre til trøflene på bildet.

Sjokoladetrøfler er gjerne noe man lager til jul, men hvorfor ikke hele året? Oppskriftene under er i små nok mengder til at det ikke er mer enn man klarer å spise opp om man inviterer noen på en kopp kaffe. Og hvorfor skal du lage trøfler med oliven?

Hvite sjokoladetrøfler får en friskere smak når de smakssettes med noen få spiseskjeer olivenolje. Fruktigheten og det lille saltpreget i oljen balanserer den veldige sødmen som jeg synes kan være for mye av det gode i hvit sjokolade. Fordi det skal så lite olje til slår jeg til med en litt dyrere olje, en deilig smøraktig sak fra Frankrike.

Mørke sjokoladetrøfler med oliventapeneade er en oppskrift som stammer fra El Bulli, og er kanskje den mest ekstreme kobinasjonen av oliven og sjokolade jeg har laget. Saltet og skarpheten i olivenene skjærer gjennom den fyldige sjokoladen og spiller på søtt/salt i kombinasjon. Det høres kanskje rart ut, men de må prøves!

Hvite sjokoladetrøfler med olivenolje

  • 100g hvit sjokolade (Valrhona Ivoire)
  • 0,25 Dl kremfløte
  • 10g usaltet smør
  • 1/4 Ts maldonsalt
  • 2 Ss fruktig olivenolje (Moulin La Cravenco fra Olivier’s)

Slik gjør du

1. Hakk sjokoladen og ha den i en bolle sammen med smør, fløte og salt.
2. Sett bollen over vannbad og la alt smelte sammen under ømrøring.
3. Ta bollen av varmen, og rør inntil blandingen er omtrent fingervarm eller litt varmere (olivenoljen mister mye aroma om det er for varmt).
4. Rør inn olje og sett røra kaldt en times tid slik at den blir fast nok til å rulle kuler.
5. Kulene rulles i revet hvit eller lys sjokolade, eller malte mandler så de ikke blir så klissete å ta i.

Mørke sjokoladetrøfler med oliventapeneade er en oppskrift som stammer fra El Bulli, og er kanskje den mest ekstreme kobinasjonen av oliven og sjokolade jeg har laget. Saltet og skarpheten i olivenene skjærer gjennom den fyldige sjokoladen og spiller på søtt/salt i kombinasjon. Det høres kanskje rart ut, men de må prøves!

Sjokoladetrøfler med tapenade

  • 60g steinfrie taggiasca oliven (evt. ferdig tapenade)
  • 75g kremfløte
  • 110g mørk sjokolade
  • 20g usaltet smør, smeltet
  • kakao

Slik gjør du

1. Pulsér oliven i en minihakker til en grov masse. Tilsett smeltet smør, og pulsér et par ganger til alt er godt blandet.
2. Varm opp fløte til kokepunktet, og ta gryta av varmen. Hakk sjokoladen og ha oppi gryta med fløten.
3. La den varme fløten smelte sjokoladen, og rør inn olivenmassen. Rør alt godt sammen og sett kaldt til massen er fast nok til at den kan rulles til kuler, 3-4 timer i kjøleskapet. Rull kulene i kakao tilslutt.