Dessert

Blåbærsufflé

2. juni 2013

Sufflé har jeg aldri prøvd meg på, men nå var det nesten som universet hadde bestemt seg for at det var på tide. Et bilde dukket opp på Instagram, i fryseren hadde jeg ferdigskilte eggehviter og blåbærkompott, og lørdagens lette middag med grillet svinekjøtt og asparges gav absolutt rom for dessert.

Du har kanskje ikke lagt merke til det tidligere, men jeg har en side som heter «Mine 100» i menyen, som er 100 kjente retter eller kaker som jeg har lyst å kunne. Det begynner å bli lenge siden jeg har plukket noe fra denne lista, men nå kan faktisk sufflé krysses av.

Jeg var sikker på at dette ikke var noe jeg skulle få til på første forsøk. Du har vel sett skrekkeksemplene på tv, der den enten ikke hever seg i det hele tatt eller synker sammen i det den kommer ut av ovnen. Og jeg skulle i tillegg rekke å ta bilder av herligheten.

Og hva skjedde? Jeg ble fan av sufflé!

Perfekte små lyseblå suffléer (i mine subjektive øyne såklart) kom ut av ovnen og oppførte seg eksemplarisk for fotografering. De smakte diskret av blåbær og sommer, og var en frisk og lett dessert selv om jeg sneik inn litt sjokolade.

Mon tro hva jeg skal lage neste gang. Jordbær? Sjokolade? Ingefær? Pistasj?

Ingredienser

  • 2 eggehviter
  • 50g sukker
  • 50g fruktkompott (eller puré)
  • 1 Ts maizena
  • smør til formene
  • 50g hakket sjokolade (kan utelates)

Slik gjør du

1. Smør fire porsjonsformer godt med smør (kantene er viktigst) og sett i kjøleskapet i 30 minutter. Smør en gang til, og dryss over sukker. Settes tilbake i kjøleskapet inntil de skal fylles.
2. Rør ut maizenna i 1-2 ts med vann, og kok opp sammen med fruktpureen så den får konsistens som syltetøy. Tilsett litt sukker om det trengs, det avhenger av hvor søt frukten du bruker er. Kjøl ned til romtemperatur.
3. Pisk eggehvitene på middels hastighet til de begynner å danne myke topper, og tilsett så sukkeret litt etter litt. Pisk et par minutter til så du får glatte, jevne topper.
4. Vend 1/3 av eggehvitene inn i fruktkompotten først, og så kan du vende inn resten forsiktig.
5. Fyll formene halvfulle, legg i en teskje med sjokoladebiter, og fyll opp til kanten. Bruk en spatel til å få en helt jevn overflate.
6. Stekes høyt oppe i ovnen på 200 grader i 6 minutter, og serveres med en gang de kommer ut av ovnen.