Iskrem & Sorbet

Popkornis med salt karamell

23. mai 2013

Det er på tide fylle på med noen flere is-oppskrifter her på bloggen nå som sommeren nærmer seg. Det fine pinseværet varte ikke så lenge, men hvorfor ikke benytte inneværet til å fylle opp fryseren så du er forbredt til sola kommer tilbake? Og kommer den aldri er ikke iskrem noen dårlig trøst heller.

Dette er en ordentlig luksus-is, lagd med fløte, helmelk og eggeplommer, og deilig popkorn fra Zara Mama. Jeg lager vanligvis sorbeter, eller lettere oppskrifter uten egg for å slippe å vente på at smeten skal kjøles ned,  men det er ikke til å komme fra at iskremen blir mykere med egg som stabilisator.

Siden popkornet siles vekk er det ikke tydelig på utseendet at dette er popkornis når den settes på bordet, men når første skje treffer tunga er det en markant popkornsmak som treffer deg og en morsom smaksopplevelse.

Til servering lager jeg en liten bolle med usaltet popkorn som man kan strø over, og setter fram muggen med karamellsaus som jeg varmer opp til lunk.

Popkornis

  • 100g upoppet pokorn
  • 1-2 Ss nøytral olje
  • 350ml matfløte
  • 500ml helmelk
  • 4 eggeplommer
  • 100g sukker

Slik gjør du

1. Popp popkorn etter anvisningen på pakken i en stor gryte.
2. Ha melk og fløte oppi gryta med det ferdigpoppede popkornet. Gi blandingen et oppkok og ta av varmen.
3. La popkornet trekke i fløteblandingen i ca. 1 time.
4. Pisk eggeplommer og sukker til lys, tykk eggedosis.
5. Sil fløten (som nå har fått smak av popkorn) over i en mindre gryte og kok opp på svak varme.
6. Hell den varme fløten over i eggedosisen i en tynn stråle mens du fortsatt pisker.
7. Hell alt tilbake i gryta, ha i 1/2 ts maldonsalt, og varm opp på middels varme under omrøring i 4-5 minutter til blandingen tykner. Ikke la det koke, da sitter du igjen med eggerøre med popkornsmak istedet for glatt iskremsmete!
8. Sett smeten i kjøleskapet en times tid før du kjører den i iskremmaskinen. Når iskremen er ferdig rører du inn litt av karamellsausen, og resten sparer du til servering.

Dersom du ikke vil kaste popkornet som er igjen etter silinga er det fullt mulig å bruke dem i f.eks muffins.

Enkel karamellsaus

  • 110g sukker
  • 50g usaltet smør
  • 150ml kremfløte (romtemperert)
  • maldonsalt

Slik gjør du

1. Ha sukker og 2 ss vann i en gryte, sett på medium-høy varme.
2. Ikke rør i gryta mens sukkeret karamelliseres, og ikke ta blikket bort. Det tar bare 2-3 minutter før sukkeret begynner å få en gyllen farge.
3. Ta gryta av varmen, og rør inn fløte og smør. Dersom fløten er for kald vil det karamelliserte sukkeret stivne så pass på at den er romtemperert.
4. Smak til med salt, jeg synes ca. 1 teskje er passe.
5. Ha over i en liten mugge eller på et tett glass, og sett i kjøleskapet.