Hovedrett

Teriyakitorsk med nudler

17. april 2013

Jeg er veldig fornøyd med at Matbloggsentralens utfordring denne uka er torsk!

De fleste gangene jeg legger inn et bidrag til en ufordring er det en oppskrift jeg lager for utfordringen. Jeg prøver å være streng med meg selv og komme med nye oppskrifter, og ikke bare legge inn tidligere bloggposter som en lettvint løsning. Denne ukas oppskrift er en ny oppskrift her på bloggen men lettvint likevel, jeg har tilpasset en kyllingoppskrift jeg liker til å bruke torsk i stedet og resultatet ble bra!

Til torsk bruker  jeg vanligvis smaker som tomat og chili, eller lager fiskegrateng, så jeg ville gjøre noe annerledes i dag. Det ble en asiatisk vri med en teriyakisaus med masse smak og syrlige nudler med ingefær og vårløk til.

Dette er en middag som tar litt tid på grunn av marineringen, men det er knapt nok noe arbeid.  Vil du spare tid på en hverdag kan du legge fisken i marinade på morgenen når du står opp og da er det bare å skru på ovnen og røre sammen saus når du kommer sulten hjem.

Håper denne kan inspirere til variasjon i fiskemiddagene, jeg fikk hvertfall en påminnelse om å dykke ned i repertoaret oftere når en så enkel middag smaker så mye!

Og er jeg så heldig å vinne torskeutfordringen er premien en fileteringskniv som kan inspirere meg til enda flere fiskeoppskrifter framover. Fredag kl 12 åpner avstemmingen, og jeg blir veldig glad om du klikker deg videre og gir nr 46 en stemme om du synes dette ser godt ut.

Ingredienser

 • 300g torsk

Marinade

 • 1 Dl vann
 • 2 Ss mørk soyasaus
 • 2 Ss brunt sukker
 • 2 Ss mirin

Teriyakisaus

 • 2 Ss flytende honning
 • 2 Ss mørk soyasaus
 • 2 Ss mirin
 • 2 Ss sake
 • 1 limebåt

Nudler

 • 2-3 Porsjoner tynne eggnudler
 • 2,5 Dl hakket vårløk
 • 6 Cm fersk ingefær, revet
 • 6 Ss nøytral olje
 • 3 Ss kyllingkraft
 • 2 Ss lys soya
 • 1 Ts hvitvinseddik
 • 1/2 Ts salt

Slik gjør du

1. Bland ingrediensene til marinaden i en plastpose, ha torsken i og la den ligge i kjøleskapet i minst en time.
2. Rør sammen ingrediensene til teriyakisausen i en liten gryte og kok på middels varme i 5-6 minutter til sausen begynner å tykne. Den skal smake lett karamellisert, men pass på så den ikke brenner seg. Når den er ferdig skviser du i saften fra en limebåt, rører godt og setter sausen tilside. Sausen kan du lage mens fisken marinerer, det gjør ingenting om den blir kald.
3. Skru på grillelementet i stekeovnen og legg fisken på rist i en ildfast form. Fisken skal steke i ca 20 minutter, og etter de første ti heller du en spiseskje saus over fisken hvert 5 minutt. Ta den så ut av ovnen, og la fisken hvile i 5 minutter før servering.
4. Lag nudler med vårløksaus mens fisken steker. Kok nudlene litt kortere enn angitt på pakken og varm opp oljen i en panne.
5. Bland ingefær, kyllingkraft, soyasaus og eddik sammen med halvparten av vårløken i en liten bolle. Smak til med salt.
6. Skru ned temperaturen på pannen med olje til middels, og ha i resten av vårløken. Når den begynner å få farge heller du den i sausen du lagde i forrige steg, sammen med oljen den stekte i.
7. Bland de ferdigkokte nudlene i vårløksausen. Hell sausen som har samlet seg i den ildfaste formen sammen med fisken over nudlene.
8. Pensle resten av teriyakisausen over fiskestykkene og servér. Har sausen tyknet for mye kan den varmes opp igjen med en liten skvett vann.