Hovedrett

Pale Ale pastasaus

10. april 2013

Øl i pastasaus høres kanskje litt rart ut, men det gir sausen både dybde og friskhet uten at det smaker øl. Og så synes jeg jo det høres ganske kult ut når jeg forteller folk hva jeg hadde til middag.

Som i mange andre oppskrifter med øl er det viktig å bruke en type som ikke er for bitter. Til denne brukte jeg Slogen Lys Ale fra Trollbryggeriet som jeg fant på Meny. Den var passe lett og fruktig som er et godt utgangspunkt for denne sausen. Finner du ikke akkurat denne der du bor vil nok de fleste Pale Ales fungere, for eksempel Haandbryggeriet Pale Ale som finnes i flere butikker.

Det er ikke alltid nødvendig med kjøtt eller fisk i en pastamiddag, men denne gangen valgte jeg å ha laks til fordi jeg synes det smaker godt til lys saus. Fisken baker jeg i folie i ovnen, 20 minutter på 200 grader, så den lager seg selv mens jeg lager sausen.

Både grønnsaker og pasta kokes direkte i sausen, og du må gjerne variere innholdet. Jeg fikk plutselig lyst på erter, og synes den gule squashen var så fin på butikken at den fikk bli med også. For moro skyld lagde jeg også noen squashchips som jeg pyntet med for å få litt variasjon i tekstur.

Oppskriften er til to sultne voksne, som de fleste andre rettene her på Kjøkkenet.

Vil du bruke tørket pasta istedet for fersk reduserer du mengden noe (fra 250 til ca. 200 g), tilsetter 2,5 dl vann sammen med pastaen og lar det koke til pastaen er ferdig. Bruk pasta som er angitt med kort koketid (4-5 minutter) og ha i mer vann underveis om det blir nødvendig.

Ingredienser

  • 2 Ss smør
  • 2 Fedd hvitløk
  • 2 Dl Slogen Lys Ale
  • 2 Dl matfløte
  • 1 Ss sitronjuice
  • 1 Dl revet parmesan
  • 1/4 gul squash (i tynne skiver)
  • 1,5 Dl frosne erter
  • 250g fersk pasta
  • 1 Dl vann

Slik gjør du

1. Smelt smøret i en vid traktørpanne. Ha i hvitløk og la smaken trekke inn i smøret, ca 30 sekunder.
2. Tilsett øl, fløte og sitronjuice, og ikke bli bekymret om det skiller seg litt. Småkok blandingen et par minutter.
3. Tilsett parmesan, squash og erter og rør rundt til all osten er smeltet.
4. Ha pastaen i sausen og fyll på med litt av vannet. Kok i 4-5 minutter, og fyll på med mere vann om sausen tørker inn for tidlig.
5. Smak til med salt og pepper og server!