Hovedrett

Ostesaus til pasta

15. januar 2013

Forrige uke delte jeg den røde pastasausen jeg bruker til hverdags, og denne uka tenkte jeg å dele en hvit saus som også er enkel å lage. Denne passer spesielt godt sammen med laks, spekemat eller grove pølser og kan i stor grad varieres i smak.

Det tar ikke lange tiden å lage en saus fra bunn av. Jeg begynner på denne sausen samtidig som jeg setter pastavannet på kok, og rører rundt med jevne mellomrom mens den står på ovnen.

Basisen er en vanlig hvit saus hvor jeg tilsetter pastavann og kremost for å få en deilig myk konsistens. Ofte erstatter jeg deler av melken med buljong eller kraft dersom jeg har det i kjøleskapet. Jeg bruker de råvarene som vanligvis er tilgjengelig hjemme hos meg: ekstra lett melk og philadelphia light, og sausen blir en litt sunnere hverdagsvariant av den tradisjonelle ostesausen.  Smakene kan varieres ved å bruke kremost med forskjellig smakstilsetning, ved å endre forholdet mellom melk og buljong og ved å tilsette ulike urter på toppen.

Denne gangen lagde jeg sausen med melk, philadelphia naturell, krydderblanding fra Mill&Mortar, og helt tilslutt rørte jeg inn en eggeplomme for ekstra fyldighet. Den ferdige sausen ble rørt sammen med ferdigkokt pasta, og servert med dampet laks med fenikkel, og rikelig med olivenolje. En enkel hverdagsmiddag fra bunn av!

Ingredienser

  • 1 Ss smør
  • 2 Ss hvetemel
  • ca 4 Dl melk (eller 50/50 melk og kraft)
  • 1/2 Boks philadelphia light (vårløk og sort pepper er min favoritt)
  • 1 Sleiv pastavann
  • salt og pepper
  • urter eller krydder etter smak

Slik gjør du

1. Smelt smøret i en gryte på lav varme og rør inn melet med en visp. La det surre i gryta i ett minutt.
2. Skru varmen opp til medium-høy og tilsett litt og litt melk (og. evt buljong) mens du rører rundt. La blandingen tykne mellom hver gang, da er det lettere å røre ut eventuelle klumper underveis. Pass på at sausen ikke blir for tynn, men hold heller litt tilbake på melka.
3. Når pastaen nærmer seg ferdig heller du over ei sleiv av pastavannet i sausen, tar den av varmen og rører inn kremost så den få smelte.
4. Smak til med salt, pepper og krydder, og juster eventuelt tykkelsen på sausen med melk eller pastavann.
5. Rør den ferdige pastaen inn i sausen og server med en gang.

Server gjerne med et dryss parmesan, finhakkede urter som gressløk, dill eller basilikum og tilsett grønnsaker som tar igjen smaken i kremosten. Og husk å ta fram den gode olivenoljen fra skapet og hell over tallerkenen tilslutt.