Hovedrett

Førjulsribbe med rødbet- og gulrotsalat

12. desember 2012

Jeg er ikke helt fornøyd med bildene jeg tar på kveldstid nå, det er rett og slett for lite lys til at de blir bra nok synes jeg. Likevel legger jeg ut dette bildet fra helgas ribbemiddag, for dette er en oppskrift jeg har lyst å dele.

I år er det ribbe som står på menyen på julaften for vår del, men det er ikke nødvendig å vente helt til da vel?

Jeg har aldri laget ribbe på egenhånd før, og kjøpte et lite stykke på Bondens Marked som var akkurat nok til meg og Prøvesmakern for en søndagsmiddag. For steking av ribba fulgte jeg denne oppskriften fra Heia Mat, og ribba ble nydelig stekt med porøst, gyllent svor på første forsøk. I tillegg til salt og pepper, krydret jeg svoren med chili, og stekte ribba i ca 7 timer på 90 grader fordi jeg stod opp for seint til å rekke 10. Skal du steke ribbe til jul, er dette en oppskrift jeg kan anbefale!

For ikke å «ødelegge» for julaften ville jeg lage en litt annerledes ribbetallerken, uten det tradisjonelle tilbehøret som kan jeg synes det holder å spise én gang i desember. Kjøttet ble som sagt gnidd inn med chili for litt ekstra smak, og som ved siden av ville jeg ha noe friskt og lett som kontrast til den feite ribba.

Jeg lekte med tanken på å lage noe som ser ut som tradisjonelt tilbehør, og endte opp med en krydret rødbet- og gulrotsalat som nesten kan passere som rødkål på tallerkenen. Det var litt vanskelig å balansere smakene i den, men sluttresultatet ble en frisk råkostsalat med en vinaigrette av olivenolje, øl-eddik, hvitløk, chili og kanel.

Det eneste jeg ikke var helt fornøyd med var sausen. Jeg prøvde å redusere stekesjyen til en saus, men det var rett og slett for mye vann i den til at det ble noen ordentlig smak. Men da har jeg noe å arbeide på til neste ribbemiddag.

Har du lyst på en litt lettere julemiddag, et alternativ til rødkålen på julaften eller tilbehør til ribberester på julebrunchbordet får du her oppskrift på rødbet- og gulrotsalat som det går fort å røre sammen og som gir en ordentlig fargeklatt på tallerkenen:

Ingredienser

  • 4-5 Medium gulrøtter
  • 1 Stor rødbete
  • 1-2 Ss olivenolje
  • 1 Ss Herslev Mørk øl-eddik
  • 2 Fedd hvitløk
  • 1/2 Ts kanel
  • 1/2 Ts chiliflak
  • salt
  • pepper

Slik gjør du

1. Riv gulrot og røbet i en stor bolle.
2. Knus og finhakk hvitløken.
3. Ha olje, eddik, hvitløk, chili og kanel i bollen og bland godt med hendene.
4. Smak til med salt og pepper, og la stå i 30 minutter før servering.