Hovedrett

Gresskar- og jordskokksuppe

31. oktober 2012

Noe av det jeg liker aller best med høsten er å sitte inne mens regnet trommer på vinduene og varme meg på en fyldig suppe laget på sesongens gode grønnsaker. Du trenger ikke engang en oppskrift for å lage en grønnsakssuppe fra bunn av. Bare bak grønnsakene i ovnen, mos til en glatt puré med en stavmikser, spe ut med væske til passe konsistens og smak til med krydder så har du en nydelig middag uten tilsetningstoffer eller unødvendig mye salt.

Dagens suppe ble laget med bakt gresskar og jordskokker, kraft fra Helstekt kylling, chili, spisskummin, og en dæsj snøfrisk. Deilig og myk i konsistensen, med rund smak og varme fra krydderet. Jeg hadde også kjøtt igjen fra helgas kylling, og la noen biter i suppa så den ble ekstra mettende.

 

Prøv også samme fremgangsmåte med for eksempel gulrøtter, søtpotet, sellerirot, beter, blomkål eller brokkoli. Som væske kan du bruke kraft, buljong, kumelk, mandelmelk, kokosmelk eller fløte, og krydder er det bare å eksperimentere med. Grønnsakene kan deles i små biter og kokes rett i væsken hvis du vil spare tid.

Vil du ha brød til, er det veldig godt med hjemmebakte emmerrundstykker!

Nok suppe til to ganske storspiste voksne
1 flaskegresskar (ca 900 g)
Ca 0,5 l kyllingkraft eller 1 kyllingbuljongterning oppløst i 0,5 l vann.
2 jordskokker, skrelt
chili
spisskummin
snøfrisk
salt
pepper
saften av en halv sitron

Varm ovnen til 200 grader. Del gresskaret i to, fjern kjernene, og stek sammen med jordskokkene i ca. en halvtime til de har blitt myke. Grav ut gresskarkjøttet med en skje og ha en gryte sammen med jordskokken. Ha i 1-2 dl væske og kjør til en jevn masse med stavmikser. Tilsett mer væske til suppa får den konsistensen du vil ha, jeg liker den ganske tykk. Smak til med krydder og sitronsaft.

Rør inn en spiseskje snøfrisk i tallerkenen like før servering, ha i kyllingbiter om du vil, og en regnfylt dag blir ganske så trivelig.