Hovedrett

Helstekt kylling med paprikacoulis

29. oktober 2012

Denne helga på Kjøkkenet startet med en saftig helstekt kylling på fredag. En glimrende inngang til helga, både fordi det smaker godt og fordi det blir nok rester av kjøtt og sjy til flere gode middager. En tokilos kylling er nok til to middager og en lunsj for meg og Prøvesmakern. Restekjøttet holder seg en uke i kjøleskapet og kan brukes i supper, gryter og enchiladas uka etter for en enkel og god middag. Så hvorfor ikke steke en kylling neste helg?

Jeg var heldig og fant Stangekylling på tilbud, og det er ingen tvil om at det er stor forskjell på saftigheten sammenlignet med andre produsenter. Middag nummer én var kyllinglår med ovnsbakt søtpotet, sellerirot, fenikkel og hvitløk, servert med coulis av grillet paprika. Rotgrønnsakene bidrar med deilige smaker til sjyen som senere kan brukes i suppe eller saus.

Helstekt kylling
1 hel kylling, romtemperert
1/2 sitron
en håndfull gressløk
1 glass eplejus, lys ufiltrert type, helst syrlig
1 liten hvitløk
1 medium søtpotet i biter
1/2 sellerirot i biter
1/2 fennikkel i skiver

Press juicen av en halv sitron inn i kyllingen og stapp inn den halve sitronen sammen med gressløk. Bland sammen olivenolje og salt og gni hele kyllingen godt inn med blandingen. Brett vingene opp og bak slik at de blir stekt ordentlig. Legg kyllingen ed brystet opp på en rist over en panne og ha litt vann i bunn av panna. Dekk brystet med dobbel folie og stek midt i ovnen på 200 grader i 40 minutter.

Blansjer hvitløkfedd et par minutter i kokende vann med skallet fortsatt på og sett til side.

Ta kyllingen ut av ovnen, legg grønnsaker og hvitløkk i bunnen av panna og ha i ca 1,5 dl vann. Ta folien av brystet og hell over eplejuicen. Pakk lårene inn i folie og sett kyllingen inn i ovnen igjen i 20-30 minutter. Ta den ut når den er gyllen på toppen.

Snu kyllingen opp-ned, dekk den med folie og la den ligge på rista og hvile i 30-40 minutter. Mot slutten av hviletiden heller du sjyen som har dannet seg i panna med grønnsakene over i en liten gryte. La den småkoke i 15 min så den reduseres noe. Hvis grønnsakene har blitt kalde under hviletiden kan de få 5 minutter under grillelementet i ovnen før servering.

Til denne middagen brukte jeg lår og vinger, og lot resten av kyllingen kjøle seg ned i folie på benken før jeg satte den i kjøleskapet. Sjyen smakte helt nydelig, og jeg helte litt av den over grønnsakene ved servering, og sparte resten.

Paprikacoulis er veldig enkelt å lage, og gir en ekstra piff til kyllingen og grønnsakene som er ganske milde på smak.

Paprikacoulis
Stek 2 paprika på grill eller i ovn på 230 grader så skinnet blir svart. La de kjøle seg ned noe, før du fjerner skallet og kjører paprikaene til en fin puré i blender eller med stavmikser sammen med 3-4 ss olivenolje og 2 ss balsamico. Smak til med salt og pepper og server lunken.