Hovedrett

«Hva har jeg i kjøleskapet»-middag

14. oktober 2012

Noen dager har jeg ikke lyst å lage mat.

Men jeg har fortsatt lyst å spise god mat. Løsningen for mange er kanskje å gå ut og spise, bestille take-away eller ty til frossen halvfabrikata, men ofte har vi mat på kjøkkenet som kan settes sammen uten altfor mye innsats (verken mentalt eller fysisk).

Dette er en sånn middag fra tidligere i uka. Nå skal det sies at både jeg og prøvesmakern kan bli litt ivrige når vi er ute på handletur og ser ting som frister, og derfor gjerne har noen råvarer tilgjengelig i kjøleskapet som er innkjøpt uten noen plan. I kjøleskapet hadde vi en kalkunfilet, brokkoli, spinat, sukkererter, paprika og persille. Og i skapet står det rød quinoa (og ris, pasta, perlespelt og linser som hadde funka like bra) og olivenoljer i forskjellige varianter.

Kalkunfileten penslet jeg litt chiliolje over, og satte i ovnen i folieforma den kom i med et steketermometer i den tjukkeste delen. Etter jeg fikk iGrill som sier fra når det nærmer seg er det ekstra moro å steike i ovn. Filéten er ferdig når kjernetemperaturen er 68 grader, og når den når 60 (etter ca tre kvarter for 500 g filet) setter jeg quinoaen på kok. Ca 1 dl (til to voksne) skylles godt, og kokes i dobbel mengde vann på lav varme til alt vannet er absorbert.

Når filéten har nådd kjernetemperatur, skal den hvile i 10-15 minutter, akkurat passe tid for grønnsakene å bli frest i en panne. Rør inn litt olje i quinoaen når den er ferdig, ha den over i panna med grønnsakene,  og skjær opp kalkunen og legg den på toppen. Dryss over grovhakket persille, salt og pepper og litt chiliolje og sett panna rett på bordet. Enkle råvarer som smaker godt, og er sunt!

Det kan kanskje virke som mye tid for en «latmannsmiddag», men kalkunfileten står i ovnen og lager seg selv mens vi ligger på sofaen og leser. Quinoaen trenger minimalt med tilsyn, og 15 minutter for grovhakke og frese grønnsaker krever ikke mye. Det er ikke vanskelig å unne seg godt mat, selv når man er trøtt og lei etter en lang arbeidsdag.