Dessert Med O&S

Ostekake

11. oktober 2012

TINE jakter på Norges beste ostekake, og en av finaleplassene er reservert til vinneren av Matbloggsentralens «delfinale». Jeg vet det er veldig mange dyktige kakebakere der ute så forhåpningene mine er ikke så høye, men en anledning til å komponere en ny oppskrift lar jeg ikke gå fra meg.

Olivenolje og sjokolade er to av mine absolutte favorittsmaker, og jeg har kombinert dem i en ostekake for å lage en litt annerledes dessert som for eksempel kan serveres på, eller i, et glass med havrekjeks.

Jeg ble hekta på olivenolje i søtsaker første gang jeg smakte olivenoljeis i NY, og ostekake er ikke så forskjellig fra iskrem ingrediensmessig. Så lenge du bruker en olje av god kvalitet, som er søtlig i smaken og ikke altfor kraftig blir resultatet en frisk smak som smører ganen uten at du kan sette fingeren på hva det er som gjør det. Ostemassen har jeg lagt på en enkel bunn av mørk sjokolade, og kombinasjonen ble veldig god med klare, rene smaker.

Sjokoladepletter
Jeg kjøper sjokolade til baking hos Pal’s fabrikkutsalg, og til disse sjokoladeplettene har jeg smeltet mørk Callebaut kuvertyrsjokolade i vannbad, tynnet den ut med litt olivenolje, og sprøytet ut sirkler i passe porsjonsstørrelser på bakepapir. Decomax‘en min er perfekt til å smelte sjokolade i og tar ca 5 dl sjokoladebiter. Jeg skrur på lokket og legger hele beholderen i vannbad. Når nesten all sjokoladen er smeltet tar jeg den ut og rører inn en håndfull sjokoladebiter og ca 1/2 dl olivenolje. Sjokoladen må få kjøle seg ned litt før den sprøytes ut så den er tykk nok til å holde formen.

Ostemasse (Dessert til 4)
1.5 ts gelantinpulver
0,5 dl vann
200 g kremost, romtemperert
40 g sukker
litt salt
1.2 dl fløte, romtemperert
1/4 cup olivenolje (jeg brukte 50/50 Canena-olje og olje smaksatt med grønne sitroner, begge fra Olivier’s)

Ha vannet i en liten skål, og strø gelantin over. La det stå 5-10 minutter før du smelter blandingen over vannbad. Pisk kremost, sukker og salt godt sammen, tilsett fløten gradvis og pisk til det er mykt og luftig. Hell i gelantinen i en tynn stråle mens du fortsatt pisker, og bland inn oljen tilslutt. Total pisketid er i underkant av ti minutter. La blandingen stå i kjøleskap en halvtimes tid for å stivne litt før den sprøytes ut på sjokoladebunnene. Pynt med et lite sitronmelisseblad, eller kjekssmuler.

For moro skyld sprøytet jeg ut ostekakemassen på forskjellige måter, og laget en ostekaketrio som dessert: