Hovedrett

Bjørnepasta med bondebønner

23. september 2012

Med COOP sin utfordring om å lage spennende hverdagsretter inspirert av vinter i bakhodet, laget jeg en pastarett med Bjørnepølsa jeg kjøpte på Matstreif forrige helg.

En del av oppgaven fra COOP er å lage en lekende tittel til retten. Hadde jeg laget ravioli med bjørnepølsefyll foreslo Prøvesmakern fiffig nok at det kunne vært «Bjørn i hi», men det var tagliatelle med hvit saus som en kontrast mot den svarte pølsa og de grønne bønnene jeg hadde i tankene.

Bondebønner er nydelig vinterkost. De kan kjøpes på Bondens Marked nå som de er ferske, forvelles, renses og fryses ned til senere bruk. Ingenting er bedre enn å kunne piffe opp middagen en kald vinterdag med den nydelige grønnfargen som vekker minner om en frisk høstdag på matmarked. Spekepølse overvintrer godt, og har du ikke vært like heldig som meg å fått tak i bjørnepølse, er ølpølse eller andre mørke spekepølser et godt alternativ. Tynne skiver av jordskokk kompletterer den kraftige smaken fra pølsa.

Middag for to
250g fersk tagliatelle
Hvit saus (oppskrift lenger nede)
120-150g spekepølse av bjørn
1 jordskokk
2 dl frosne bondebønner

Tagliatellen har jeg laget selv, men den kan selvfølgelig like gjerne kjøpes ferdig. Fersk eller tørr er like bra. Vil du lage den selv er tommelfingerregelen jeg bruker 100g mel og 1 egg per person. Jeg brukte tipo-00 mel med 1/3 emmerblanding i, og erstattet ett av eggene med 2 eggeplommer for å få en gulere farge og kraftigere smak.

Skjær opp spekepølse i skiver, litt tykkere enn det du ville hatt på brødskiva. Skrell jordskokken og skjær i tynne skiver. Varm opp en ss olivenolje i en panne på svak varme, og la pølsa og jordskokken sakte varmes opp. De kan stå 10-15 minutter i panna på lav varme slik at fettet i pølsa får begynt å smelte og jordskokken blir mør.

Lag hvit saus.

Ha de frosne bønnene i saltet, kokende vann og la de få et oppkok før du siler dem.

Rør den hvite sausen inn i pastaen når den er ferdig kokt og avrent, og server med pølsebiter, jorskokk og bønner på toppen. Drypp over en god olivenolje og dryss over litt flaksalt og nykvernet pepper. Vil du ha god drikke til, er en god brown ale midt i blinken!

Hvit saus
2ss olivenolje
2 sjalottløk
1 fedd hvitløk (økologisk hvis du får tak i, du smaker forskjellen)
ca 2 dl melk (eller fløte eller en blanding av de to)
1 toppet ss hvetemel
en håndfull grovt revet parmesan
salt og pepper
pastavann

Varm opp olivenolje på middels varme, og surr finhakket sjalottløk i ett minutt. Knus hvitløksfeddet og la det surre et minutt før du rører inn hvetemel. Tilsett litt og litt melk og la det koke tykt mellom hver tilsetning. Konsistensen når du er ferdig skal være som tynn grøt. Ha i noen biter bjørnepølse fra stekepanna for å gi smak til sausen, og rør inn parmesan.  Når pastaen er nesten ferdig å koke tynner du ut sausen til passe konsistens med vann fra pastagryta og gir den ett oppkok. Smak til med salt og pepper.