Hovedrett

Matstreif-inspirert kylling

17. september 2012

Det er vanskelig å gå forbi boder som Korsvold gård og Gartnerhallen sin på Matstreif uten å bli inspirert! Jeg skulle ønske jeg kunne få så fantastiske grønnsaker i nabolaget hver eneste uke. Bondens marked skulle vært et fast utsalgssted, ikke et omreisende arrangement om jeg fikk bestemme. Og selvfølgelig rett utenfor min egen dør. Jeg er veldig spent på hvordan grønnsaksutsalget i Mathallen blir, om det kan stille opp med like gode varer som vi fikk se på Matstreif, for der ble lista lagt høyt.

Dagens middag er en sammenstilling av flere råvarer jeg kjøpte med meg hjem fra Matstreif uten noen plan: speltperler fra Holli mølle, gule gulerøtter, hvitløk, og ungarsk chili fra Korsvold Gård og havrerot fra Gartnerhallen. Kyllingen er dog vanlig kyllingfilet fra dagligvare, og ikke den ekstra gode, saftige fra Stange som også var å finne på Matstreif.

Oppskriften er med i Matbloggentralens utfordring, nr 81 om du har lyst å gi din stemme!

Kyllingen er brasert på lav varme i hermetiserte tomater og glaserte grønnsaker. Speltperlene er kokt som risotto på kyllingkraft, med en håndfull parmesan rørt inn tilslutt. Resultatet er saftige kyllingbryst som har tatt opp nydelige smaker fra grønnsakene, og en fyldig saus som kommer ferdig rett fra gryta. Speltperler har et rustikt utseende som jeg synes gjør tallerkenen ekstra innbydende, og teksturen er perfekt sammen med en gryterett som dette. Alt-i-ett gryter er ikke den mest fotogene maten, og jeg skulle ønske lukten som strømmer fra gryta kunne formidles gjennom et bilde. Dere får bare ta mitt ord på at dette er noe du bør ha til middag nå som lokale grønnsaker er i sesong!

Som med de aller fleste middager jeg lager, er dette nok til to storspiste mennesker. Det er også nok saus til inntil 4 kyllingfileter. Restesaus fryser jeg ned og bruker til pasta.

2 store gulerøtter
4-5 havrerøtter
4 sjalottløk
2 laubærblad
gressløk
2 hvitløksfedd
1/3 cup kyllingkraft
1/3 cup rødvin
2 bokser hermetiske tomater ( jeg bruker cherry- og plommetomater)
1,5 ungarsk chili, rensket for frø
nellik, stjerneanis, salt og pepper
2 kyllingfileter

Skrell og kutt grønnsakene i grove biter. Varm en god dæsj olje i en jerngryte, og stek grønnsakene på sterk varme i fem minutter. Ha i hvitløksfedd og laubærblad, skru ned varmen til middels og la grønnsakene stå å karamelliseres i ca et kvarter. Rør rundt iblant. Ha i kraft og rødvin, og la det putre i 2-3 minutter mens du rører godt i bunn av gryta for å få løs alle karamelliserte godbiter. Ha i tomatene, og knus dem med sleiva. Smak til med salt, pepper og krydder. Ha kyllingfiletene oppi, og sett hele gryta med lokk på i ovnen på 140 grader i ca en time. Noen tynne skiver med romtemperert agurk gir friskhet, og en velkommen kontrast i konsistens.

Til to personer bruker jeg 1,5 dl perlespelt og det bruker mellom 15-20 minutter på å bli kokt møre.