Hovedrett

Smakfull kyllinggryte

18. august 2012

Sommerens parade av middager med få ingredienser, men mye smak, fortsetter med denne kyllinglårgryten som var hovedrett i bursdagsmiddagen min.  Kylling og cherrytomater er noe av det jeg spiser mest av her i verden, og jeg ville ha en rett som speilet min matpersonlighet. Ingredienslisten er så kort at jeg ikke forventet noen intens smaksopplevelse, men denne overgikk forventningene!

Gryta ble satt i ovnen da gjestene kom, og fikk stå og godgjøre seg mens vi pakket opp gaver, pratet litt og fortærte en nydelig ceviche til forrett.  Da vi løftet av hvert vårt kyllinglår oppdaget vi at nedover i gryta hadde det dannet seg en deilig sjysaus. Siden potene var delvist knust trakk de til seg sjyen av tomater, serrano og vinaigrette, og ble deilig saftige. Jeg skrudde ned temperaturen på ovnen til 150 grader mot slutten for å sikre at lårene ikke skulle bli tørre, med det resultatet at de fortsatt var litt rå innerst ved beinet. Jeg vil gjøre det samme neste gang for å sikre at de blir saftige, men bruke steketermometer og beregne litt ekstra steketid.

Kyllinglårgryte til 4-5 personer

800 g nypoteter
Salt og pepper
2/3 cup serranoskinke  i grove biter
Et kyllinglår per person
600 g cherrytomater, både røde og gule om du finner
0,5 dl friske oreganoblader
60 ml olivenolje
15 ml (1 ss) rødvinseddik
en håndfull hakket, frisk gressløk

Varm opp ovnen til 170 grader, ha cherrytomatene i en ildfast form og stek dem i ovnen i ca 15 min så de bare såvidt begynner å sprekke men fortsatt er litt faste.

Kok potetene nesten helt ferdige i lettsaltet vann, hell av vannet og knus de lett med en gaffel eller grov potetmoser. Det skal ikke være mos, men grove biter. Ha potetene i en stor jerngryte.

Varm opp ovnen til 200 grader og ha salt og pepper over skinnsiden på kyllinglårene.

Stek serranoskinke gyllenbrun på middels varme og ha oppi med potetene. Brun kyllinglårene i en panne. Ha kyllinglår og tomater oppi jerngryten, og pass på å fordel både poteter, tomater og skinke mellom kyllingen så smakene får blande seg.

Bland sammen olje, eddik, salt, pepper og ca halvparten av oreganoen til en vinaigrette og hell over i gryta. Dryss over resten av oreganoen og sett i ovnen. Steker du på 200 grader hele veien tar det ca 40 minutt.

Jeg lot den stå i ovnen i 30 min på 200 grader, og ca 30 min på 150 grader, og tror den lave temperaturen bidro til den gode sjyen. Lårene hadde trengt et kvarters tid til, eller et steketermometer for å bli perfekte. Kjernetemperatur skal være 68-70 grader.

Gressløk drysses på like før servering, og hele gryta settes på bordet.

Vi drakk en rødvin fra Italia til, Masi Brolo Di Campofiorin (selv om dette kanskje strengt tatt er en hvitvinsrett), og det smakte utmerket!