Hovedrett

Te-dampet salma med crispy grønnkål

10. august 2012

I forbindelse med Matstreif 2012 arrangeres det en SalmaChef konkurranse der man inntil 12.august kan sende inn oppskrifter med Salma som hovedingrediens. 3 oppskrifter fra hver landsregion går videre til finale, og 4 finalister skal konkurrere på scenen under Matstreif. Premien er en tur til Lyon for å se Ørjan Johannessen konkurrere i Bocuse d’Or!

Dette er mitt bidrag: te-dampet reddik og salmalaks med matchasalt, grønnkålchips og edamamebønner (som er litt sjenerte og gjemmer seg under laksen).

Laks og reddik dampes i tevann som gir en diskret, men merkbar smak og saftighet. Smaken setter seg mer i reddikene enn i laksen, så derfor topper jeg laksen med matchasalt. Edamamebønnene er der for å gi litt mer mat i magen, og for variasjon i tekstur i retten. Grønnkålchips er mest for å lage en twist, men har en syrlig smak som passer godt sammen med resten. De knaser godt når du tar en bit, for deretter å  smelte på tungen. Som med nesten all mat jeg lager, er en vinaigrette av god olivenolje siste finish.

Fisk er forøvrig også tema for ukens utfordring på Matbloggsentralen. Der har jeg meldt på torskelasagnen som jeg har laget tidligere, så ta gjerne turen over og stem på nr. 5!

4 porsjoner
600 g salma
2 stk japansk reddik
1 pakke eller 2 store blader grønnkål
400 g edamamebønner (frosne)
30 gram grønn te i løsvekt (jeg brukte «Grønn og god» som jeg kjøper på Mat&Mer)
Olivenolje
Hvit balsamico med honning- og ingefærsmak
1 sitron
Matchapulver
Salt

Sett ovnen på 190 grader. Skrell og strimle reddikene med en grønnsakskreller og legg dem i en bolle. Kvern over godt med salt og 2 ss sukker, og dekk med kaldt vann. Dette skal trekke i ca 20-30 minutter. Ha ca 1 dl olje i et glass og smak til med eddik, sitronsaft og salt til balansen er riktig. Lag matchasalt ved å blande 2 ts matchapulver og 1,5 ts finkvernet salt i et lite glass. Vend grønnkålbladene i litt olivenolje og legg utover et stekebrett dekket med aluminiumsfolie. Legg laksen i den nederste skuffen i en bambusdamper.  Skyll reddiken godt og legg den i den øverste skuffen. Ha 6-7 dl vann i en gryte sammen med tebladene, og sett bambusdamperen over. Skru platen på fullt så det begynner å dampe ordentlig, og så kan den skrus ned til middels varme. Sett brettet med grønnkål midt i ovnen og skru en timer på 10 minutter.Laksen er ferdig når kjernetemperaturen er 48 grader. Bruk et steketermometer så du har kontroll, men det tar i underkant av 10 minutter. Ta bort lakseskuffen fra dampen når laksen er ferdig og la reddiken få et par minutter til. Dryss godt med machasalt over fiskestykkene.Kok opp en liter vann, og gi edamamebønnene et raskt oppkok. Hell av vannet og dryss over litt matchasalt.Kålchipsen er ferdig når den er klargrønn og sprø (etter ca 10 minutter i ovnen) og trenger bare et lite dryss med maldonsalt så er det klart til servering:Legg reddikstrimlene pent på tallerkenene og ha over litt vinaigrette med en skje. Legg bønnene og så fisken over, og pynt med et grønnkålblad på toppen.