Iskrem & Sorbet

Kakaosorbet

16. juli 2012

Ismaskinen er i hus!

Første is i produksjon er en mørk, intens kakaosorbet. Lett i konsistensen, men kraftig på smak og virkelig avhengighetsskapende.

Det er flere grunner til at det var denne som ble førstevalget fra den lange lista med isoppskrifter som venter. Nummer én er at jeg har akkurat kommet hjem fra ferie og er rett og slett litt matlei. Og mett. Så en lett, frisk sorbet var det som fristet mest. Nummer 2: jeg måtte bruke de råvarene jeg kunne finne i tomme vært-på-ferie- skap (det regner faktisk for mye til at jeg gidder å dra på butikken, men is skal det bli!). Nummer tre er at jeg aldri har laget sorbet før, og sist men ikke minst så elsker både jeg og Prøvesmakern mørk sjokolade. Denne skuffet ikke!

Kakaosorbet

1 cup sukker (jeg brukte 50/50 farin og lys brunt sukker)
2 cups vann
1/2 cup kakao (aller helst ville jeg brukt Valhrona, men Regia var det jeg hadde i hus. Og den er ikke verst den heller.)
1 ts vaniljeekstrakt eller frø fra en halv vaniljestang
en liten klype flaksalt
1/4 cup kaffe eller espresso (kaffe fremhever sjokoladesmaken, og espresso vil være mer framtredende).

Bland sammen sukker, kakao, vanilje og salt, og rør inn vann og kaffe. Varm alt opp og rør til sukkeret har løst seg opp. Kjøl ned til romtemperatur, og ha blandingen i iskremmaskinen.

Enklere blir det vel ikke?

Denne er absolutt nydelig helt for seg selv, men vil også fungere bra på slutten av et lengre måltid fordi den ikke er så tung. Et must for sjokoladeelskere!

Men dere lurer kanskje også på hvordan den nye iskremmaskinen fungerer? Jeg hadde allerede sett etter maskiner med kompressor en stund da konkurransen på Matbloggsentralen ble annonsert, og hadde anskaffet meg en uansett. Exido’en fra Jernia er den billigste jeg har funnet, som jo er en fordel, men den har noen elementære mangler.

Det er knapt nok mulig å se ned i blandingen når du heller den i eller mens den går, særlig hvis den er mørk i fargen. Hullet hvor man tilsetter ting underveis (som for eksempel smeltet sjokolade for stracciatella, eller swirls) er så lite at det er vanskelig å treffe uten søl. For meg som er høyrehendt hadde det også være lettere om hullet var på høyre side. Fart og temperatur kan ikke justeres, men det er mulig prisen går veldig mye høyere om man skal ha det. Maskinen er også veldig stor i forhold til den lille 1 liters bollen.

Forøvrig fryser den veldig jevnt og fint, så den lager god is. Men den kunne godt vært litt mere brukervennlig. Den fungerer fint som en inngangsmodell hvis du ikke vet hvor mye du kommer til å bruke den og bare vil teste det ut. Men skulle jeg kjøpt selv ville jeg lagt i et par tusenlapper til. Nemox og Cuisinart har maskiner som jevnt over får gode kritikker.