Hovedrett

Torskelasagne med cherrytomater og oliven

12. juni 2012

Vi spiser mye pasta her på kjøkkenet, og som oftest er det enkle varianter som krever lite forarbeid og er raskt ferdig når man kommer sulten hjem fra jobb. Men noen ganger er det hyggelig å bruke litt lenger tid også på pastamiddager, og særlig når resultatet smaker så godt som denne torskelasagnen. Hjemmelaget tomatsaus, hvit saus med lime, masse cherrytomater, oliven og saftig torsk toppet med en dæsj Jarlsberg. Den tar litt tid men er absolutt verdt det!

Som med det meste jeg lager til middag er jeg ikke så god på å notere ned underveis hvor mye jeg bruker av de forskjellige ingrediensene, så oppskriften som følger er noe veiledende, men skal være nok til tre personer:

3 torskefileter uten skinn
9 lasagneplater
2 bokser hakket tomat
1 liten boks tomatpuré av cherrytomater
1 rødløk
3 fedd hvitløk
persille
grønne oliven
purre
2 pakker cherrytomater
en håndfull revet ost
hvit saus

Hvit saus lager jeg av 35 g smør, 3 ss hvetemel og ca 6 dl melk. Jeg liker sausen ganske tykk når den skal være i lasagne. Når konsistensen er passe har jeg i en liten håndfull parmesan og revet skall av én lime for å piffe opp smaken.

Torsken stekes lett i smør i en panne. Den trenger ikke bli gjennomstekt, men stekt nok til at kjøttet løsner litt i biter.

Til tomatsausen hakker jeg løk og hvitløk og steker det i en panne til løken er myk. Så har jeg i hakket tomat og tomatpuré og lar sausen koke i 15-20 minutter. Mot slutten smaker jeg til med sukker, salt og pepper. Ha gjerne andre krydder i også, men i dag ville jeg holde det enkelt.

Legg et lag hvit saus i bunnen på en form og så et lag med lasagneplater. Denne formen min fra IKEA tar akkurat 3 lasagneplater i ett lag. Fortsett med ett lag tomatsaus, og spre torsken utover dette. Jeg river den litt fra hverandre for å få et jevnt lag i stedet for store biter. Strø over hakkede oliven, purre og persille. Fortsett med ett nytt lag med lasagneplater etterfulgt av hvit saus. Del cherrytomatene i to, og legg et lag over den hvite sausen. Så skal det siste laget med pastaplater på, med tomatsaus og resten av den hvite sausen. Det siste laget er halve cherrytomater, purre, oliven og persille. Jarlsberg eller en sveitser er godt på toppen av denne synes jeg, men det går helt fint å utelate osten også.

Stekes på 200 grader i ca 25 minutter, og serveres som den er eller sammen med litt grønn salat og hvitløkskesam.