Bakst

Surdeigssnurrer

8. mars 2015

Forrige uke var jeg invitert til bakeworkshop hos Åpent Bakeri i forbindelse med lansering av den nye knekkebrødboka deres. Vi fikk bake knekkebrød og grissini fra boka under kynding veiledning fra bakerene, men høydepunktet var at jeg fikk med meg en liten boks med surdeig hjem!

Det vanskeligste med surdeig er å få den i gang, men nå som jeg har en som lever skal jeg klare å holde liv i den framover. Og når det er surdeig fra Åpent Bakeri må jo resultatet bli bra?

Surdeigen jeg fikk er en hvetesurdeig som er ganske våt (oppskrift i knekkebrødboka), og jeg frisker den med 1 dl vann og 100 gram økologisk hvetemel en gang i uka.

Hvis ikke du har surdeig stående må du bruke en ukes tid på å starte en, eller få fra noen du kjenner som har en gående.

Jeg er ikke så glad i å bake brød, særlig når jeg bor like ved et bakeri som gjør det så mye bedre enn meg, så hva annet kan jeg bruke surdeigen til? Jeg kommer så klart til å teste ut flere av knekkebrødoppskriftene med surdeig, men det var ikke knekkebrød jeg hadde lyst på i dag.

Jeg hadde lyst på boller.

Et kjapt søk på google bekreftet at det er full mulig å bake søt hvetedeig med surdeig, så jeg satte i gang. Det tar en halvtime å sette deig og forme boller, og så kommer den lange ventetiden. Surdeig har godt av lang hevetid, gjerne 10-12 timer, så disse må startes på kvelden i forveien.

Men dagen etter, åh så gode de blir! Bollene får den karakteristiske sprø skorpen som surdeigsbrød får, og konsistensen er seig og saftig. De har mer kakepreg, og er mektigere enn vanlige boller. I dag bakte jeg dem med vanlig kanelfyll, men neste gang blir det eplefyll som i denne oppskriften. Jeg gleder meg allerede.

Oppskriften gir ca 15 boller.

Ingredienser

  • 100 g hvetesurdeig
  • 5 g salt
  • 10 g malt kardemomme
  • 125 g sukker
  • 130 g mykt smør
  • ca 700g hvetemel
  • 3 dl melk

Fyll

  • 150 g smør
  • 150 g sukker
  • 1-2 ss kanel
  • 1-2 ss mandelsmør

Slik gjør du

1. Hold av 100 gram av melet, og del opp smøret i skiver.
2. Bland resten av ingrediensene i en bolle, og kjør deigen i kjøkkenmaskin i omtrent 5 minutter.
3. Tilsett smøret litt etter litt mens kjøkkenmaskinen elter.
4. Når alt smøret er blandet godt inn heller jeg deigen ut på kjøkkenbenken og elter videre for hånd, men det er ikke noe i veien for å bruke maskinen videre.
5. Juster med mer mel om deigen er for klissete. Den skal være smidig og ikke henge igjen på fingrene når du elter. Er du i tvil er det alltid bedre å ha litt for lite mel enn for mye.
6. Ha deigen tilbake i bollen, dekk med folie, og la den hvile i en time. I mellomtiden blander jeg sammen fyllet med en håndmikser.
7. Kjevle ut deigen til et rektangel, smør på fyll og form bollene (se tips lenger ned).
8. Sett bollene på brett, dekk dem med et fuktet kjøkkenhåndkle, og la dem heve i 10-12 timer. Jeg setter dem i stekeovnen uten varme på hvor de får stå i fred.
9. Stekes midt i ovnen på 225 grader i 8-10 minutter.

Ulempen med surdeig er at den trenger mye lenger tid på å heve enn gjær. Ideelt sett burde disse få heve i 10-12 timer i romtemperatur, så sett deig og form snurrene på kvelden for å få ferdige boller til lunsj. Jeg stekte et brett etter seks timer, og det går an men de blir litt mer kompakte.

Lurer du på hvordan du skal forme snurrene har Ina fra Mat På Bordet skrevet et godt innlegg, se bare her.