Utenlandske ingredienser

Lurer du på hvilken norsk matvare som tilsvarer en ingrediens i den amerikanske oppskriften du har funnet på nettet og skal lage?

Slå opp i listen under for en forklaring på de vanligste ingrediensene i utenlandske oppskrifter, og legg gjerne igjen spørsmål i kommentarfeltet om du ikke fant det du lette etter.

All-purpose flour
Vanlig siktet hvetemel.

Baking soda
Natron.

Blackstrap molasses/treacle
I Norge har dette tradisjonelt blitt brukt til dyrefor, og vært vanskelig å finne i butikker. Nå begynner det imidlertid å bli ganske vanlig i på Meny og Ultra. Det kan minne om mørk sirup, men har en skarpere aroma som gir en syrlig smak på baksten. Får du tak i det vil det gi det beste resultatet i helhold til oppskriften, men jeg har substituert med sirup og det går bra. Bakeegenskapene er de samme, det er smaken som skiller.

Buttermilk
En type meieriprodukt vi ikke har her i Norge, men skummet kulturmelk eller kefir gjør samme nytte. Hvis du ikke har lyst å kjøpe en hel liter kan du også lage et substitutt selv: bland 1 ss eddik med 1 cup helmelk eller lettmelk (ikke under 1% fett) og la det stå 10 minutter.

Half-and-half (US) – Single cream (UK)
Fløte med 12% fettinnhold. Tilsvarer kaffefløte i Norge som har 10% fett, eller 50/50 kremfløte og helmelk.

Light cream (US)
Fløte med 20% fettinnhold. Tilsvarer matfløte her i Norge

Pouring cream (AU) – Whipping cream(US)
Fløte med 35% fettinnhold. Tilsvarer kremfløte her i Norge

Heavy cream (AU)
Fløte med 45% fettinnhold.

Double cream (AU)
Fløte med fettinnhold over 50%.

Corn syrup
Dette er et billig substitutt for sukker som brukes mye i USA. Det er å finne i velassorterte butikker, som Centra på Majorstua i Oslo, men finner du det ikke gjør lys sirup samme nytte selv om bakeegenskapene ikke eksakt det samme (og smaken blir bedre synes jeg).

Condensed milk/sweetened condensed milk
Er ikke det samme som vikingmelk. På boksen skal det stå søt kondensert melk.

Cake flour
Er en meltype som er bleket og behandlet for å gi et lettere, luftigere og lysere bakeresultat enn det vanlig hvetemel gir. 1 cup (130 gram) tilsvarer 3/4 cup (105 gram) hvetemel pluss 2 ss (30 grams) maisenna.

Cream of tartar
Brukes som syre i mange oppskrifter der natron er hevemiddel.  Hvis oppskriften har både natron og tartar kan du erstatte med bakepulver der 1 ts bakepulver = 1/4 ts natron +  5/8 ts tartar. Hvis det ikke er natron i oppskriften kan du erstatte med eddik eller sitronsaft. Men husk at substitusjoner kan gi andre resultater enn de gitt i oppskriften, så hvis du finner cream of tartar (f.eks på Ultra eller på apotek) vil det gi det mest forutsigbare resultatet.

Dutch-processed cocoa
Er kakao som har fått en alkalisk behandling for å oppnå en nøytral PH. Kakaoen blir da lettere oppløselig og får en klarere, rundere smak. Dutch-processed er standard i Europa, f.eks er både Regia og Valrhona behandlet  på denne måten. Motsetningen er naturlig kakao som har en bitrere smak og er lysere i fargen. Denne er vanlig i USA. Naturlig kakao reagerer med natron pga. av syrenivået mens prosessert kakao trenger bakepulver eller annen syre for å aktivere natronet. Utover dette kan typene substituere hverandre.

Evaporated milk
Tilsvarer Vikingmelk men har en mildere smak, og er bare nedkokt helmelk.

Five-spice
Er en krydderblanding av stjerneanis, nellik, kanel, pepper og fennikelfrø som brukes mye i kinesisk mat.

Graham cracker
Søt kjeks lagd av sammalt hvetemel. Digestive er en type grahamskjeks. Sammalt hvetemel heter grahamsmjöl i Sverige

Self raising flour
Hvetemel som er tilsatt bakepulver. Dette kan du enkelt lage selv. 1 toppet ts bakepulver til 200 gram mel.

Shortening
Er herdet, vegetabilsk fett uten noen smak. Delfiafett er vel det nærmeste vi kommer her i Norge, men forskjellen er at det er hardere og ikke kan piskes på samme måte som smør til f.eks smørkrem. 1 cup shortening i kjeks og kaker kan erstattes med smør eller olje (1cup) eller eplemos (0,5 cup) men resultatet vil ikke bli som i oppskriften. Shortening gjør at baksten hever mer og er lettere i konsistensen enn om du bruker smør. I kaker gjør dette kanskje ikke så mye, mens kjeks vil bli flatere hvis du bytter ut shortening fordi smør har et lavere smeltepunkt. I glasurer brukes shortening der smørsmak eller den gule fargen ikke er ønskelig, så ikke bytt ut shortening her, finn heller en annen oppskrift. Jeg erstatter alltid shortening med smør i kaker.