Utenlandske ingredienser

Lurer du på hvilken norsk matvare som tilsvarer en ingrediens i den amerikanske oppskriften du har funnet på nettet og skal lage?

Slå opp i listen under for en forklaring på de vanligste ingrediensene i utenlandske oppskrifter, og legg gjerne igjen spørsmål i kommentarfeltet om du ikke fant det du lette etter.

All-purpose flour
Vanlig siktet hvetemel.

Baking soda
Natron.

Blackstrap molasses/treacle
I Norge har dette tradisjonelt blitt brukt til dyrefor, og vært vanskelig å finne i butikker. Nå begynner det imidlertid å bli ganske vanlig i på Meny og Ultra. Det kan minne om mørk sirup, men har en skarpere aroma som gir en syrlig smak på baksten. Får du tak i det vil det gi det beste resultatet i helhold til oppskriften, men jeg har substituert med sirup og det går bra. Bakeegenskapene er de samme, det er smaken som skiller.

Buttermilk
En type meieriprodukt vi ikke har her i Norge, men skummet kulturmelk eller kefir gjør samme nytte. Hvis du ikke har lyst å kjøpe en hel liter kan du også lage et substitutt selv: bland 1 ss eddik med 1 cup helmelk eller lettmelk (ikke under 1% fett) og la det stå 10 minutter.

Half-and-half (US) – Single cream (UK)
Fløte med 12% fettinnhold. Tilsvarer kaffefløte i Norge som har 10% fett, eller 50/50 kremfløte og helmelk.

Light cream (US)
Fløte med 20% fettinnhold. Tilsvarer matfløte her i Norge

Pouring cream (AU) – Whipping cream(US)
Fløte med 35% fettinnhold. Tilsvarer kremfløte her i Norge

Heavy cream (AU)
Fløte med 45% fettinnhold.

Double cream (AU)
Fløte med fettinnhold over 50%.

Corn syrup
Dette er et billig substitutt for sukker som brukes mye i USA. Det er å finne i velassorterte butikker, som Centra på Majorstua i Oslo, men finner du det ikke gjør lys sirup samme nytte selv om bakeegenskapene ikke eksakt det samme (og smaken blir bedre synes jeg).

Condensed milk/sweetened condensed milk
Er ikke det samme som vikingmelk. På boksen skal det stå søt kondensert melk.

Cake flour
Er en meltype som er bleket og behandlet for å gi et lettere, luftigere og lysere bakeresultat enn det vanlig hvetemel gir. 1 cup (130 gram) tilsvarer 3/4 cup (105 gram) hvetemel pluss 2 ss (30 grams) maisenna.

Cream of tartar
Brukes som syre i mange oppskrifter der natron er hevemiddel.  Hvis oppskriften har både natron og tartar kan du erstatte med bakepulver der 1 ts bakepulver = 1/4 ts natron +  5/8 ts tartar. Hvis det ikke er natron i oppskriften kan du erstatte med eddik eller sitronsaft. Men husk at substitusjoner kan gi andre resultater enn de gitt i oppskriften, så hvis du finner cream of tartar (f.eks på Ultra eller på apotek) vil det gi det mest forutsigbare resultatet.

Dutch-processed cocoa
Er kakao som har fått en alkalisk behandling for å oppnå en nøytral PH. Kakaoen blir da lettere oppløselig og får en klarere, rundere smak. Dutch-processed er standard i Europa, f.eks er både Regia og Valrhona behandlet  på denne måten. Motsetningen er naturlig kakao som har en bitrere smak og er lysere i fargen. Denne er vanlig i USA. Naturlig kakao reagerer med natron pga. av syrenivået mens prosessert kakao trenger bakepulver eller annen syre for å aktivere natronet. Utover dette kan typene substituere hverandre.

Evaporated milk
Tilsvarer Vikingmelk men har en mildere smak, og er bare nedkokt helmelk.

Five-spice
Er en krydderblanding av stjerneanis, nellik, kanel, pepper og fennikelfrø som brukes mye i kinesisk mat.

Graham cracker
Søt kjeks lagd av sammalt hvetemel. Digestive er en type grahamskjeks. Sammalt hvetemel heter grahamsmjöl i Sverige

Self raising flour
Hvetemel som er tilsatt bakepulver. Dette kan du enkelt lage selv. 1 toppet ts bakepulver til 200 gram mel.

Shortening
Er herdet, vegetabilsk fett uten noen smak. Delfiafett er vel det nærmeste vi kommer her i Norge, men forskjellen er at det er hardere og ikke kan piskes på samme måte som smør til f.eks smørkrem. 1 cup shortening i kjeks og kaker kan erstattes med smør eller olje (1cup) eller eplemos (0,5 cup) men resultatet vil ikke bli som i oppskriften. Shortening gjør at baksten hever mer og er lettere i konsistensen enn om du bruker smør. I kaker gjør dette kanskje ikke så mye, mens kjeks vil bli flatere hvis du bytter ut shortening fordi smør har et lavere smeltepunkt. I glasurer brukes shortening der smørsmak eller den gule fargen ikke er ønskelig, så ikke bytt ut shortening her, finn heller en annen oppskrift. Jeg erstatter alltid shortening med smør i kaker.

 • Aleksandra 25. januar 2014 at 11:02

  Hva med vanilla extract? Og hva kan vi erstatte den meg?

  • Oliven&Sjokolade 25. januar 2014 at 11:47

   Godt spørsmål! Jeg pleier alltid plukke med meg en flaske med vaniljeekstrakt når jeg er i utlandet, og det begynner å bli vanligere i butikker her hjemme også. I noen oppskrifter kan vaniljeekstrakt fint utelates (hvis ikke vanilje er hovedsmaken), ellers funker det alltid med vaniljestang. Ta ut frøene og bland dem med sukkeret i oppskriften.

  • Hilde Standal 6. august 2015 at 10:08

   Vanilje ekstrakt får du i noen Meny butikker- i Bergen i hvert fall.

  • Mll 7. september 2016 at 23:18

   Vanilje extrakt kan du kjøpe overalt ?

  • Bjørge Agdestein 14. oktober 2016 at 18:36

   Vaniljeekstrakt kan du også lage selv: ta en flaske brennevin (vodka, rom, etc >40%), 6-8 vaniljestenger eller mer, skrap og ha oppi både frø og stang, la stå i noen måneder og vend på flasken innimellom. Mer vaniljesmak jo lengre den står. Har ikke smakt selvlaget enda men fant flere oppskrifter på nett og satte en flaske for ca en mnd siden.

 • Kirsten 3. februar 2014 at 14:45

  Vaniljeekstrakt kan man fint lage selv 🙂 Har lagd med vanlig vodka og Baccardi Razz..

  http://passion4vintage.com/2012/04/oppskrift-hjemmelaget-vaniljeekstrakt/ <- den har jeg brukt 🙂

  • Oliven&Sjokolade 7. februar 2014 at 15:22

   Det er sant, takk for link!

 • Heidi 7. februar 2014 at 15:14

  Vet du også hva GRATES står for? I oppskriften står det:
  2-3 grates nutmeg/of zest etc…..

  • Oliven&Sjokolade 7. februar 2014 at 15:18

   Jeg tolker det som antall ganger man drar ingrediensen over rivjernet, hvis du skjønner?

 • Heidi 11. februar 2014 at 16:54

  OK – takk så mye 🙂

 • Hilde Standal 6. august 2015 at 10:09

  Vaniljeekstrakt får man i utvalgte Menybutikker.

 • Tone 19. august 2015 at 08:49

  Hei, vet du om det er mulig å kjøpe heavy cream i Norge?

  • Oliven&Sjokolade - Trine 19. august 2015 at 09:01

   I Oslo har jeg ikke funnet fløte med fettinnhold over 39%, men jeg skulle gjerne ha likt å få tak i det! Heavy cream betyr ulike ting i ulike land, så hvis du sitter med en oppskrift er det verdt å sjekke hvor den har sin opprinnelse. I USA er heavy cream tilsvarende kremfløte mens i Australia og UK er heavy cream/double cream mye tykkere.

   Denne artikkelen på wikipedia har en fin oversikt: https://en.wikipedia.org/wiki/Cream.

 • Susanne 4. september 2015 at 01:48

  Nei nå gir jeg meg ende over…aner du hva vanilla pastry cream er?? Pastry er visst butterdeig, men vaniljebutterdeigkrem har jeg aldri hørt om, hva kan det være??:s

  • Oliven&Sjokolade - Trine 4. september 2015 at 07:40

   Jeg tror det er det vi kaller vaniljekrem, altså det gule i skolebollene. Kan det passe med oppskriften du trenger det til?

 • Lena 17. oktober 2015 at 12:03

  Hei ?
  Når det står bittersweet chocholate i oppskriften, hvilket type norsk sjokolade bør jeg da bruke? ?

  • Oliven&Sjokolade - Trine 18. oktober 2015 at 16:05

   Jeg pleier å bruke en mørk sjokolade, med over 60% kakaoinnhold når det står bittersweet i en oppskrift. Odense eller Valhrona f.eks.

 • Camilla 8. desember 2015 at 01:02

  Midt i julebakinga her, og så ser jeg at jeg har lest bittelitt feil i oppskrifta.
  Skal ha 1ts maple extract. Jeg tenkte at det var maple syrup/lønnesirup, men ser jo nå at det står det ikke.
  Vet du om det finnes noe maple extract til salgs i Norge, evt. om jeg kan bruke lønnesirupen som et substitutt ?

  Og PS: Masse artig på bloggen din!

  • Oliven&Sjokolade - Trine 8. desember 2015 at 07:59

   Hmm, maple extract har jeg ikke sett i en oppskrift før, og heller ikke i noen butikker. Det går sikkert fint å prøve med lønnesirup i stedet, men du trenger kanskje litt mer av den enn du hadde trengt av ekstrakten siden ekstrakt som oftest har veldig kraftig smak. Da må du redusere litt på noen av de andre flytende ingrediensene i oppskriften så totalen væske blir lik. Lønneekstrakt er nok ikke søt på samme måte som lønnesirup, så kanskje du må redusere på søtningen også.

   Og så ble jeg veldig nysgjerrig på hva det er du skal bake?

 • Christine 10. desember 2015 at 16:33

  Hei! Jeg skal lage karameller og fant en oppskrift med Condensed milk/sweetened condensed milk. Aldri hørt om det før. Vet du hvor det kan kjøpes eller om man kan bruke noe annet? Fløte? Vil helst ikke ut av huset i kveld, hehe

  • Oliven&Sjokolade - Trine 10. desember 2015 at 16:58

   Kjenner godt til følelsen av å være klar for å lage noe og ikke ville gå ut av huset 😀

   Sweetened condensed milk får du på boks f.eks på Meny og innvandrerbutikker, og det er nedkokt melk med (masse) sukker i. Jeg tror det er vanskelig å erstatte condensed milk med noe annet i en karamelloppskrift, fordi den nok har en viktig rolle med tanke på konsistens og forholdet mellom vann- og sukkerinnhold. Siden det i prinsippet bare er melk og sukker, kan du lage din egen av vikingmelk og sukker, men det kommer til å ta laang tid å koke det ned, og det er kanskje vanskelig å få det helt riktig. Så jeg ville enten ha funnet en annen karamelloppskrift som er basert på fløte i stedet, eller bitt i det sure eplet og dratt til nærmeste Meny.

 • Peri James 21. oktober 2016 at 10:27

  Hei, hva er sour cream på norsk? 🙂

  • Oliven&Sjokolade - Trine 21. oktober 2016 at 10:33

   Hei Peri, det er det samme som rømme!

 • Hilde 7. november 2016 at 19:40

  Hei! Jeg er i motsatt situasjon, jeg er i utlandet og ønsker å bake med norske oppskrifter. Her du noen peiling på hva ting kan være den andre veien? Jeg trenger å bruke lys syrup i en pepperkake oppskrift og lurer på hva nærmeste ingrediens i USA er, kan du hjelpe? 🙂

  • Oliven&Sjokolade - Trine 8. november 2016 at 10:15

   Jeg har i hvertfall mye erfaring med amerikanske oppskrifter 🙂 Det skal være mulig å få tak i engelsk Golden Syrup i USA, jeg tror ikke det finnes noe amerikansk produkt som er tilsvarende på smak.

 • Aud-Helen 24. november 2016 at 20:50

  Takk. Det er mange av dem jeg alltid har lurt på hva er.

 • Victoria 1. desember 2016 at 02:46

  Hei. Hva ville du brukt/kjøpt i USA som tilsvarer norsk god melis??

  • Jessica 10. desember 2016 at 14:36

   Melis heter Powdered Sugar på engelsk.

   • Victoria 17. desember 2016 at 21:50

    Tusen takk:) jeg kjøpte noe annet i hastverk og det var ikke melis?

 • Janne 22. august 2017 at 10:10

  Vet du hva sweet cream creamer er?
  brukes visst i is man lager uten ismaskin. Det er allerede kondensert melk i oppskriften så er nok ikke det..

 • Terje S 7. september 2017 at 17:53

  Nestlé har en «Condensed sweet milk» som man finner ihvertfall på kiwi. Ved siden av Viking melken.

 • annebreilid 3. desember 2017 at 17:23

  Får vi kjøpt butter extract i Norge? Hva kan vi eventuelt bruke som et substitutt?

 • Trude Lauvlid 8. oktober 2018 at 18:18

  Hei!

  Jeg prøver å finne ut hva Full creamed milk er, kan du hjelpe meg?
  Hun jeg skal låne oppskrift av er fra Australia.

 • Monika 11. desember 2018 at 16:42

  Hva er “Soft Flour”?

 • Fanny 11. januar 2019 at 19:34

  Hei, lurte på om du visste hva bread flour er?

  • Rune Thomassen 7. mars 2020 at 20:10

   Bread flour heter Vinjett i Norge. Det lages av Regal og kan finnes på Coop. Det har 13% gluten og er et sterkere mel (altså bread flour) enn vanlig hvetemel, som er det som kalles all-purpose flour. I Sverige finnes Vetemjöl Special (tror det er fra Kungsörnen). Jeg har brukt både Vinjett og Vetemjöl Special, og begge er akkurat like bra. Du kan også bruke vanlig hvetemel og tilsette litt glutenmel. Glutenmel brukes av vegetarianere til å lage en kjøtterstatning de kaller seitan, og det er ofte billigere med glutenmel beregnet på vegetarianere. Tror det jeg har heter Seitan-Fix, men det finnes flere typer.

 • Eirik 8. februar 2019 at 13:08

  Soft Flour er en samlebetegnelse på mel med lavt proteininnhold, typisk 8-10% protein. Cake Flour er et eksempel på Soft Flour, Pastry Flour et annet.

  Bread Flour er andre veien. Mel med høyt proteininnhold, typisk 12-14%. Regal hvetemel inneholder 12% protein og hvis du vil ha det enda høyere kan du erstatte litt av hvetemelet med glutenmel.

 • Rune Thomassen 7. mars 2020 at 19:58

  Flott Matfett er vel egentlig en shortening uten emulgator. Har forstått det slik at noen typer shortening er med emulgatorer og noen uten. Delfiafett er 100% kokosolje, og sånn sett ikke det samme som shortening, verken i sammensetning, konsistens eller noe. Så fremt ikke oppskriften spesifiserer at det må være emulgert shortening, så er nok Flott Matfett helt perfekt å bruke som erstatning. Eller smult, for de som finner det. Jeg har lest at lard er en god erstatning for shortening. Og lard er det som i Norge heter smult, som altså er svinefett.

  Ellers kan sikkert klarnet smør være en god ide, dersom det i oppskrifter kreves shortening på grunn av 0 vanninnhold og ikke av andre årsaker. Smør er bare 80% fett og resten er vann og melkeprotein og denslags. Klarnet smør har 0 vanninnhold og er 100% fett, og kan sikkert erstatte shortening noen ganger. Klarnet smør lager man enkelt ved å smelte smøret helt for deretter å sette det kjølig. Da ligger vannet og melkestoffene i bunnen og man kan bare helle det av og sitter igjen med klarnet smør, eller det de kaller for ghee i India.

 • ama gifa 3. september 2020 at 18:53

  hva er sour cream på norsk. takk for svar