Dessert

Semifreddo med småsalt kanelstrø

1. april 2016

Hvis du ikke har iskremmaskin er semifreddo en glimrende måte å få til iskrem med perfekt konsistens. Og hvis du som meg har benket deg foran Masterchef Australia hele vinteren har du kanskje (som meg) blitt fysen på semifreddo, eller parfait, som de har laget i fleng denne sesongen. Hvis du ikke vet hva semifreddo er, så er det egentlig bare iskrem. Google it.

Jeg ble hvertfall inspirert (eller fysen om du vil) av alle dessertene de lagde, og naturlig nok gikk jeg for sjokoladesemifreddo. Men ikke med hvilken-som-helst sjokolade: hvis du steker hvit sjokolade i ovnen får den en fin karamellbrun farge, og en fantastisk dyp smak som verken er sjokolade eller karamell men veldig, veldig godt. Dette er oppskriften jeg følger, eller så jukser jeg og kjøper ferdig karamellisert sjokolade fra Summerbird eller Valrhona.

Når man er på Masterchefkjøret holder det ikke med ett element på tallerkenen, så jeg lagde også småsalt kanelstrø for krønsj og solbærsskum i espumaflaske for friskhet. Sistnevnte var ikke allverdens å skryte av (så det legger jeg ikke ut oppskrift på), men jeg vil absolutt anbefale å ha noe friskt på tallerkenen for å bryte med søtt og salt. Kanskje noen friske bær eller stenfrukt i terninger, eller om du er spenstig: en fluid gel.

Semifreddoen ble faktisk så god at jeg ikke synes det er noen krise om iskremmaskinen min tar kvelden.

Nok til seks små former (også kjent som to personer hjemme hos meg).

Ingredienser

 • 2 egg
 • 25 ml whisky
 • 3 ss varmt vann
 • 85g sukker
 • 50g karamellisert hvit sjokolade
 • 75 ml kremfløte
 • 1/2 ts flaksalt

Slik gjør du

1. Skill eggene.

Pisk eggeplomme, whisky, vann og 25 g sukker sammen i en metallbolle (for hånd) over vannbad til blandingen tykner. Ta bollen av vannbadet og pisk inn hakket sjokolade og salt. Fortsett å piske til all sjokoladen er smeltet og bollen er romtemperert.

2. Ha eggehvitene i en bolle og begynn å vispe dem i en kjøkkenmaskin.
3. Ha resten av sukkeret i en liten gryte sammen med litt vann ( trenger bare såvidt dekke bunn) og kok opp til 121 grader.
4. Når eggehvitene begynner å forme stive topper heller du i sukkerblandingen i en tynn stråle mens maskinen fortsatt visper. La maskinen gå noen minutter til på høy hastighet så du får en glossy og myk marengs.
5. Vend først halvparten av marengsen inn i sjokoladeblandingen, så resten.
6. Pisk kremfløte og vend inn.
7. Hell røra over i passende former, for eksempel muffinsformer av silikon som er enkle å vende dem ut av.
8. Settes i fryseren i minst 2 timer før servering, og holder seg i fryseren et par uker.

Kanelstrø

 • 75g emmermel (eller annet mel)
 • 35g demerarrasukker (brunt, fast sukker)
 • 50g meierismør
 • 1/2 ts kanel
 • 1/2 ts flaksalt

Slik gjør du

1. Ha alle ingrediensene i en foodprosesser, og bland sammen til du får en konsistens som ligner på sand (men ikke så lenge at smøret blir varmt).
2. Spre utover et stekebrett dekket med bakepapir og stek på 200 grader i 10 – 12 minutter. Smulene skal akkurat begynne å få en gylden farge.
3. Kjøl ned på stekebrettet og oppbevar i en tett boks.