Kaker & Paier

Sjokoladeostekake med saltkringlebunn

5. januar 2015

Det er januar, som betyr at internett flommer over av oppskrifter på sunn mat, flat mage og andre treningstips. Jeg blir like lei januarkjøret hvert eneste år, og synes det beste med januar er når den er over. Når det ikke annonseres for slankekurer hvor enn jeg ser og det ikke lenger er kø på treningssenteret. For det gir seg faktisk i februar. Sunn mat er digg og trening gjør meg opplagt hele året (sjokolade også forresten).

Jeg liker Joakim Lund sitt nyttårsforsett for 2015: «Jeg skal spise mat. Fantastisk mat. Bedre enn noensinne – og litt mindre enn før».

Derfor tenkte jeg at skulle hjelpe andre som også har vurdert dette nyttårsforsettet ved å publisere denne kakeoppskriften. Den er fantastisk, og så mektig at du bare klarer et lite stykke. Mission accomplished.

Du lurer kanskje på hva som gjør den så fantastisk? Jeg har tatt en paibunn med saltstenger fra Momofuku Milk Bar (alltid fantastiske oppskrifter), og toppet den med myk sjokoladeostekake laget med Brooklyn Chocolate Stout (den beste stout’en i verden, sånn helt subjektivt). På toppen er det et rømmelokk (også med litt stout), som en frisk kontrast til det mektige fyllet. Søtt, salt og syrlig er en fantastisk kombo.

Og det er ikke farlig å spise kake iblant, ikke engang i januar. Jeg lover.

Ingredienser

Bunn

 • 150 g saltkringler (Maarud babybrezel)
 • 90 g mykt lysebrunt sukker
 • 40 g sukker
 • 30 g melkepulver
 • 15 g maltpulver eller maltmel
 • 150 g smør
 • 40 g smør

Fyll

 • 175 g mørk sjokolade (66%)
 • 2 dl Brooklyn Chocolate Stout eller tilsvarende
 • 600 gram kremost (romtemperert)
 • 2,3 dl sukker
 • 3 egg, str. M
 • 2 ss hvetemel
 • 30 g kakao
 • 1/2 ts salt
 • 1 ss espressopulver

Topping

 • 2 dl lettrømme
 • 40 g melis
 • 2 ss stout

Slik gjør du

Bunn
1. Knus saltkringlene i mindre biter med hendene, og bland de sammen med de tørre ingrediensene i en bolle.
2. Smelt 150 g smør, og hell det over i bollen. Bland godt sammen, gjerne med hendene, så det former seg små klumper.
3. Spre blandingen utover et bakebrett og stek på 140 grader i ca 20 minutter. La den kjøles helt ned, og så skal den knuses til små smuler. Jeg pulserte den i blender.
4. Smelt resten av smøret og rør det inn i smulene. Trykk blandingen ut i en springform på 24 cm, og sett kaldt.
Fyll
5. Smelt sjokolade og øl sammen i en gryte på middels varme, og sett tilside for avkjøling.
6. Pisk kremost og sukker sammen til en jevn og luftig masse, og så pisker du inn ett egg om gangen til alt er godt blandet sammen.
7. Hell den smeltede sjokoladeblandingen over i kremosten i en tynn stråle mens den fortsatt piskes. Bland godt sammen, og vend inn mel, kakao, espressopulver og salt tilslutt.
8. Hell fyllet over i springformen. Sett en form med kokende vann nederst i ovnen, og stek kaka midt i ovnen på 175 grader i ca. 45 minutter. Den er ferdig når den begynner å bli fast i midten og har antydning til sprekker langs kanten. Hold gjerne ett øye med den de siste ti minuttene så den ikke sprekker i midten.
Topping
9. Bland sammen rømme, melis og stout og hell over kaka når den kommer ut av ovnen. Sett den tilbake i ovnen i 10 minutter.
10. Skru av ovnen, sett døra på gløtt, og la kaka stå i én time før du tar den ut og lar den stå på kjøkkenbenken til den når romtemperatur (ca. 2 timer) og er klar til servering. Den kan gjerne lages en dag eller to i forveien og stå i kjøleskapet, men gi den god tid til å komme ned til romtemperatur før du setter den kaldt.

Jeg synes at rømmetoppingen med fordel kunne vært tykkere for å hanske opp med det mektige sjokoladefyllet. I oppskriften har jeg angitt de mengdene jeg brukte, men prøv gjerne å øke ingrediensene til toppingen med 50%.