Godteri I kokeboka

Ølkarameller med saltkringler

7. desember 2014

Til jul er jeg ikke så opptatt av den tradisjonelle julebaksten. Fordi jeg vet at jeg får smakt krumkaker og kakemenn hos andre, bruker jeg muligheten til å prøve ut nye oppskrifter i stedet. Det er bare én sort jeg lager hvert eneste år, og det er disse karamellene med øl og saltkringler.

Dette er myke karameller som smelter på tunga, med knasende sprø biter av saltkringler for den farlig gode kombinasjonen av salt og søtt. Til deg som er skeptisk til at øl står på ingredienslista, kan jeg berolige deg med at det ikke smaker øl av de ferdige karamellene. Øllet bidrar med aromastoffer som gjør at karamellene smaker mer enn bare søtt. Jeg vil si at de smaker mer karamell enn andre oppskrifter jeg har smakt, rundere og fruktigere på et vis.

Det er nå fjerde året på rad jeg lager ølkarameller til jul, og det blir ikke ordentlig julestemning her hos oss før disse koker på komfyren. Og her sitter jeg i sofaen, skriver dette innlegget og tygger på avskjær fra oppdeling og innpakking av karamellene. Jul!

Oppskriften har jeg herfra.

Ingredienser

  • 0,5l brown ale (eller juleøl)
  • 5 dl sukker
  • 2,5 dl lys brunt sukker (mykt)
  • 2,5 dl kremfløte
  • 2,5 dl lys sirup
  • 230g usaltet smør
  • 1 ts flaksalt
  • saltkringler

Slik gjør du

1. Mål opp 120 ml øl og sett tilside.
2. Ha resten av øllen i en vid gryte, og reduser den til det er igjen 2-3 spiseskjeer.
3. Ha de 120 ml med øl og resten av ingrediensene (unntatt ølreduksjon, salt og saltstenger) i en stor gryte. Gryta kan maks være halvfull, jeg bruker en på 4,5 liter.
4. Kok opp blandingen, skru ned til medium høy varme på komfyren og la karamellen koke til den når 124 grader.
5. Mens den koker kler jeg en ildfast form med bakepapir og legger et tett lag med saltkringler i bunn.
6. Ta gryta av varmen når karamellen har nådd riktig temperatur. Vent til det slutter å koke, og rør inn ølreduksjonen og salt.
7. Hell karamellen over i formen til det blir et passe tykt lag, og la den kjøles ned til romtemperatur på kjøkkenbenken. Saltkringlene flyter opp når du heller karamellen over, men etter en liten stund tykner den og du kan dytte dem litt nedi.
8. La formene stå i kjøleskapet natta over, så kan karamellen skjæres opp i biter og pakkes inn i mellomleggspapir.
9. Oppbevares i kjøleskap eller fryser.

Hvor stor form du bruker til karamellen kommer an på hvor tykke du vil ha dem.

Jeg bruker en browniepanne på 23x28cm, hvor det ikke er plass til all karamellen. Derfor heller jeg i karamell til jeg synes tykkelsen er passe, og det som er igjen heller jeg i isbitformer i silikon.