Kaker & Paier

Brent sitronsjokoladepai

24. juni 2014

Ok, jeg innser at brent pai ikke høres kjempedigg ut, men sitroncurdcrémebrulée-sjokoladepai ble for langt til å få plass i overskriften her på bloggen. For hvis man skal kalle en spade en spade er det hva dette er. Créme brulée med en smak av lemon curd stekt i en sjokoladepaibunn.

Anledningen for denne paien var at en avlang paiform endelig har funnet sin vei til kjøkkenskapet mitt! (Og litt at Prøvesmakern hadde bursdag, men han fikk sjokoladerødbetkake så denne var kanskje mest for meg).

Jeg har vært på leit etter en smal paiform med løs bunn lenger enn jeg kan huske. Jeg har trålet kjøkkenbutikker i Oslo uten resultat og vurdert nettbutikker med høye fraktkostnader, men det var i København jeg skulle ha hellet med meg. Der, på Kunst og Køkkentøy, lå det en hel stabel og ventet på meg.

Dermed er det fare for at det blir en del pai i tiden framover, og mens jeg pønsker på hva jeg skal putte i paiforma neste gang kan jo du lage denne. Brent sitron er ganske digg faktisk. Og sjokolade.

Ingredienser

 • 2 Ss sukker til bruléetopp

Paibunn

 • 70g mel
 • 40g kakao
 • 50g sukker
 • 1 Knivsodd salt
 • 85g smør
 • 2 Ss fløte
 • 1 eggehvite

Fyll

 • 170g sukker
 • 2 Dl kremfløte
 • 4 eggeplommer
 • 2 egg
 • 1,2 Dl sitronsaft
 • 2 Toppede ss revet sitronskall

Slik gjør du

Paibunn
1. Riv smøret på et rivjern, spre det utover en tallerken og sett den i fryseren i 10-15 minutter.
2. Bland mel, kakao, sukker og salt sammen i en bolle. Bruk hendene til å smuldre det frosne smøret inn i melblandingen.
3. Ha i kremfløten og press deigen sammen til en klump. Det er viktig å ikke kna deigen mer enn absolutt nødvendig for at den skal henge sammen. Pakk deigen i plastfolie, trykk den flat, og legg den i kjøleskapet i minst to timer.
4. Varm ovnen til 170 grader. Kjevle ut deigen mellom to plastfolieflak til den er litt større enn forma (10x35cm). Stekes i 18-20 minutter, og pensles med eggehvite med en gang den kommer ut av ovnen.
Fyll
5. Visp sukker, fløte, eggeplommer og egg godt sammen i en bolle. Ha i sitronjuice og sitronskall, rør om, og hell over i den stekte paibunnen.
6. Bak paien videre på 170 grader i 30 minutter, eller til fyllet har stivnet i kantene og fortsatt er litt gele-aktig i midten.
Avkjøl i romtemperatur i én time før du strør sukker på toppen og smelter det med en brulée-brenner. La toppen kjøles ned og stivne før servering, 15-20 minutter.