Hovedrett

Pulled pinnekjøtt

17. november 2013

Matbloggsentralen arrangerer en pinnekjøttutfordring i samarbeid med Gilde, og pinnebogen jeg bruker i denne konkurransen har jeg fått tilsendt fra Gilde. Her kan du se alle bidragene i utfordringen.

Jeg er vestlending og elsker pinnekjøtt. Det skal være røykt og det skal ha mye kjøtt på seg, men fettet er også viktig for å få den riktige smaken.

Pinnebogen jeg bruker her er er ganske forskjellig fra kjøttet jeg er vant til, og dermed et strålende utgangspunkt for å tenke annerledes. Godt dampet pinnekjøtt slipper beinet lett og strimler seg opp når du setter kniven i det, og jeg fikk umiddelbart assosiasjoner til pulled pork siden pinnebogen er så kjøttrik.

Fredag la jeg kjøttet i vann, og på lørdag kunne jeg nyte pulled pinnekjøtt-wraps med gode norske smaker som fint kan spises hele året. Ekstra godt er det med en smaksrik øl til. Her snakker vi et måltid i Crow-stil for de av dere som har vært innom bryggeriet i Torggata.

Kjøttet dampes som vanlig før det rives i strimler, skjerpes under grillen og pakkes inn i en mandelpotetlompe med strimlet rosenkål, gulrøtter trukket i stekesjy og rørosrømme. Det er så mye smak i kjøttet og grønnsakene at jeg ikke synes det må noe mer krydder til. Rosenkålen skjærer gjennom den salte kjøttsmaken og tilfører friskhet i munnen, og tykk deilig rømme blandet med litt stekesjy mildner det hele.

Kanskje dette også er en idé til brunsj i romjula om du har noe pinnekjøtt til overs? Riv det i biter og varm det opp i steikeovnen før servering.

Jeg dampet kjøttet i en Crock-pot som jeg har vært så heldig å få tilsendt for utprøving (mer om den kommer seinere), men du klarer deg fint med ei stor gryte med lokk.

Pulled pinnekjøtt i lompe for to

  • < 1 kgpinnebog
  • 1 Pakke lomper
  • 3 Store gulrøtter
  • 200g fersk rosenkål
  • 0,33l mørkt øl (feks Lervig juleøl)
  • ca. 1/2 Boks Rørosrømme

Slik gjør du

1. Legg pinnebog i vann i 24-30 timer i forveien, og skift vann 3-4 ganger underveis.
2. Stable bjørkepinner i bunn av en crock-pot eller gryte, og legg kjøttet på toppen. Hell over øl og like mye vann. Kjøttet skal ikke være i berøring med vannet. Legg på lokk og sett crock-pot på high i 4 timer. (Bruker du vanlig gryte skal plata stå på middels-lav varme, og du må etterfylle med vann dersom det koker tørt.)
3. Når kjøttet er ferdig skal det slippe beinet lett. Legg kjøttstykkene over i en langpanne, fjern bein og store fettbiter, og riv kjøttet i strimler med to gafler. Bland inn en sleiv eller to med sjy fra gryta for å holde det fuktig.
4. Hell et par sleiver av sjyen over i en mindre gryte og reduser til omtrent halvparten. Rør inn 3-4 ss rømme etter smak og la småkoke 7-8 minutter så det tykner litt.
5. Lag tynne strimler av gulrøttene med en rotskreller og ha i sausen 2-3 minutter før servering.
6. Skru på grillelementet i stekeovnen, og når det er klart setter du inn langpanna med kjøttet i ovnen. Følg godt med så ikke det blir svidd, 3-4 minutter var nok i min ovn til å få kjøttstrimler som var litt crispy i kantene og møre i midten.
7. Forvell rosenkålen raskt i kokende vann, ha over i isvann for å bevare den grønne fargen og skjær i strimler.
8. Sett alt på bordet, og fyll en lompe med rosenkål, kjøtt, gulrøtter med rømmesjy og noen ekstra rømmeklatter. Spis:)