Dessert

Rabarbracurd

12. juni 2013

Det nærmer seg St.Hans, og det betyr også at det nærmer seg slutten på den beste rabarbrasesongen. Jeg føler aldri at jeg rekker å utnytte denne nydelige grønnsaken godt nok i løpet av mai/juni og begynte å tenke på hvordan jeg best kan konservere noe rabarbra til senere.

Den kan såklart fryses i biter med litt sukker på, men jeg synes den blir så vassen når den tiner at det eneste den duger til er syltetøy eller grøt. Og det jeg helst vil bruke rabarbraen til er kaker og desserter, og dermed prøvde jeg meg på en rabarbracurd.

Curd tåler godt og fryses og kan brukes som fyll i terter, kaker eller boller, som topping på en pudding eller brownies, i tilslørte bondepiker,  som pålegg eller som basis til iskrem, mousse og sufflé. Med så mange muligheter spørs det ikke om jeg burde ha lagd en større porsjon, for denne kommer ikke til å overleve lenge..

Syrligheten til rabarbra gjør seg veldig godt i curd, og dette tror jeg er min nye rabarbrafavoritt. Jeg har likevel lyst å ha noen rabarbrabiter tilgjengelig utover høsten også, og lurer på om det går an å sylte lange stenger  av rabarbra på glass i lake. Noen som har prøvd?

Ingredienser

  • 400g rabarbra
  • 50g sukker
  • 1 granateple
  • 40g smør
  • 70g sukker
  • 4 store eggeplommer
  • litt salt
  • evt. maisenna

Slik gjør du

1. Hakk rabarbra i grove biter og ha i en bolle. Hell over sukker og 60 ml juice fra et granateple og la det trekke så lenge du har tid til. Gjerne over natta. Dette er kun for å sette farge på rabarbraen.
2. Ha rabarbra og juice over i en gryte og kok på svak varme til det er mørt. Kjøl ned til romtemperatur og bruk stavmikser eller blender til å få en fin puré.
3. Pisk smør og sukker hvitt og luftig (evt. sammen med 1 ts maisenna), og tilsett en og en eggeplomme mens du mikser på lav fart.
4. Pisk forsiktig inn rabarbrapuréen, og hell alt over i en gryte.
5. Varm opp på medium-høy varme under konstant omrøring til blandingen tykner. Dette tar ca 15 min. Når den ikke tykner noe mer er den ferdig og kan settes til kjøling.

Det viktigste når man lager curd er å ikke la blandingen koke (da koagulerer eggeplommene, og du får rabarbraeggerøre), og være sterk i troa på at når den er nedkjølt kommer  den til å bli stivere enn den ser ut til når den er varm.

Når jeg skal bruke curd som kakefyll liker jeg å ha den stivere enn vanlig, og har en strøken ss maisenna sammen med rabarbraen når den koker helt i starten.