Brød

Matpakkeboller 2

11. juni 2013

Matpakkeboller (eller restematcalzoner avhengig av hvordan jeg former dem) har jeg stort sett alltid i fryseren. De er fine å ha som lunsjmat når jeg er lei av alternativene i kantina, som mellommåltid når jeg eller Prøvesmakern skal trene rett etter jobb eller som piknikmat nå på våren og sommeren.

Alt som trengs er en god gjærdeig, en dose rotmos (i dette tilfellet av sellerirot) og andre middagsrester, noe grønt og kjøtt om du ønsker det. Jeg brukte små kjøttboller som er saftige og godt krydret, men hva som helst av middagsrester eller kjøttpålegg kan egentlig brukes.

Framgangsmåten er enkel:

1. Lag gjærdeig som i oppskriften under.

2. Hakk 3-4 sjalottløk og fres i litt olivenolje i en panne. Ha i ferdigkokte linser (fra en tidligere middag eller fra boks), kjøttboller og hakket spinat. Sett tilside for avkjøling når spinaten begynner å falle sammen.

3 .Del deigen inn i emner i den størrelsen du vil ha. og kjevle ut sirkler. Jeg tror mine var på rundt 130 g pr emne. Legg noen spiseskjeer rotmos på hvert emne, og så fyll oppå der igjen og brett sammen til en bolle. Om du vil ha bretten opp eller ned er opp til deg, men pass på at det er noen luftehull sånn at dampen slipper ut.

4. Pensle bollene med egg, og stek på 225 grader i ca 20 minutter.

Grov gjærdeig

Ingredienser

  • ca 2-3 Dl romtemperert vann
  • 3/4 Pakke fersk gjær
  • 2,5 Dl hvetemel
  • 5 Dl sammalt mel
  • 1,5 Ts salt
  • 3 Ss olivenolje
  • egg til pensling

Slik gjør du

1. Bland alle de tørre ingrediensene i bollen til kjøkkenmaskinen din.
2. Rør ut gjæren i litt temperert vann og hell over i bollen sammen med ca. 1 dl vann og olivenoljen.
3. Sett på eltekrok og skru kjøkkenmaskinen på. Tilsett mer vann inntill deigen henger sammen, og elt i 10-15 minutter.
4. Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve i 1-2 timer.

You Might Also Like