I kokeboka Kaker & Paier

Sjokolademoussekake med jordbær

21. mai 2013

Som sikkert mange andre som fulgte med på Hele Norge Baker i vår lot jeg meg imponere og inspirere av Pascal’s Fraisier.  Den er i utgangspunktet enkel å lage (når man bare har oppskriften), og nydelig å se på, men mangler én ting synes jeg.

Sjokolade!

Årets 17.mai-kake er basert på en Fraisier i utseende med den stilige randen med jordbær, men resten av komponentene skiller seg fra originalen såpass mye at jeg ikke helt synes jeg kan kalle det en Sjokolade-Fraisier.  Men sjokolademoussekake klinger ikke så verst i mine ører det heller.

Kaka krever ingen steking eller koking, og kan fint lages en dag eller to i forveien. Hvert lag krever ikke mye arbeid, men det blir noe venting underveis siden hver lag må stivne før neste legges på.

Det morsomte med å sette denne kaken på bordet er at den jo ser ganske avansert ut! Jeg vet at jeg lager kaker som smaker godt, men det er ikke alltid er så elegante. Det var ekstra stas at både de som spiste den, og ukjente mennesker  på Facebook og Intstagram var litt imponert.

Ja, og den ikke skuffer på smak heller forresten. Moussen er luftig, men rik og sitter mellom en sprø kjeksbunn med en anelse salt og en mørk sjokoladeganache som smelter på tunga. Og gjennom hele kaka er det gjemt friske og søte jordbær som en fin kontrast i smak mot all sjokoladen.

17.mai er over for i år, men det er ingen grunn til å vente helt til neste år med å lage denne. Kanskje du har noen sommerfester, bursdager eller bryllup du skal bake til i sommer? Når de norske jordbærene kommer i sesong blir dette sommerens favorittkake!

Ingredienser

 • 1 Korg jordbær

Bunn

 • 100g digestive kjeks
 • 100g sjokoladekjeks (f.eks. Maryland cookies sjokolade)
 • 50g usaltet smør
 • 1/4 Ts salt

Mousse

 • 2 Dl kremfløte
 • 180g vaniljekesam
 • 2 Ss kakao
 • 50g smeltet sjokolade
 • 3,5 Ts gelantinpulver
 • 3 Ss sukker
 • 1 Ts vaniljeekstrakt

Ganache

 • 2 Dl kremfløte
 • 180g mørk sjokolade
 • 2 Ss sukker
 • 50g hvit sjokolade

Slik gjør du

1. Smuldre opp kjeksen, men la det være igjen noen større biter slik at det blir tekstur i bunnen. Bland sammen med salt.
2. Smelt smør, avkjøl det litt, og bland sammen med kjeksen. Trykk ut i en kakering eller springform med diameter 20 cm. Settes i kjøleskapet i ca en time.
3. Skjær toppen av jordbærene slik at de blir flate, og sett dem på tørkepapir for å trekke ut noe av fuktigheten.
4. Strø gelantinpulveret over 4 spiseskjeer med vann i en liten skål og la stå i 6-7 minutter før du smelter det over et vannbad.
5. Pisk kremfløten til myke topper, og tilsett sukkeret mot slutten av piskingen. På lav hastighet pisk inn kesam, avkjølt smeltet sjokolade og siktet kakao. Hell i gelantin i en tynn stråle tilslutt og bland alt godt sammen.
6. Del noen av jordbærene i to, og plasser disse langs kanten på formen. Sett hele jordbær i midten til hele bunnen er dekket.
7. Hell mousse over jordbærene, og sett på kjøl i ca en time, til toppen er stiv.
8. Grovhakk den mørke sjokoladen og ha i en bolle. Kok opp fløte og sukker og hell over sjokoladen. La det smelte sammen uten å røre for mye.
9. Smelt den hvite sjokoladen forsiktig over vannbad.
10. Forsiktig hell sjokoladeganache på toppen av kaka til en jevnt lag. Legg noen tilfeldige klatter med hvit sjokolade rundtomkring og lag mønster med en kniv eller tannpirker.
11. Sett i kjøleskapet i minst 4 timer, helst natta over.