Godteri

Tre nøtter..

10. desember 2012

Men ikke til Askepott denne gangen!

Nøtter i alle varianter er noe jeg elsker å lage til jul, og favoritten er mine karamelliserte nøtter med julekrydder. Jeg synes de har en perfekt blanding av søtt, salt og spicy. Det tar bare 15-20 minutter å lage en porsjon, og de kan fint oppbevares i tette bokser resten av jula. Bruk de nøttene du liker best, jeg blander hasselnøtter og mandler som jeg rister lett på forhånd, rå valnøtter og rå paranøtter.

Da jeg stod over steikepanna og passet på den første ladningen slo det meg, jeg har sikkert andre ingredienser i skapet som kan gi nøtter en ekstra piff. Lønnesirup bruker jeg som en ingrediens i kryddernøttene, men det smaker sikkert godt å karamellisere nøtter i lønnesirup i stedet for sukker? Og svaret er Ja, det gjør det!

Dermed ble ladning nummer to deilige sprø valnøtter trukket i lønnesirup og vanilje, og lett karamellisert. Definitivt noe for søtmumsen i familien, men det var også veldig godt å tygge på en kryddernøtt og en lønnenøtt samtidig.

Ellers er jeg jo også veldig glad i lakris, og stadig på jakt etter nye bruksområder.  Lakrisnøtter høres ikke så verst ut? I skapet har jeg både lakrissirup og lakrispulver, og i første omgang prøvde jeg med sirupen. Den svidde seg før jeg rakk å røre om to ganger, så det var bare å sette på en ny panne. I forsøk nummer 2 brukte jeg litt brunt sukker og lakrispulver til å smakssette hasselnøtter og mandler, og vips har jeg laget min nye favorittnøtteblanding!

Så i kveld ble det tre nøtter til Kjøkkensjefen (men ingen til Prøvesmakern som er allergisk): kryddernøtter, lønnenøtter og lakrisnøtter.

Her kommer oppskrift på kyddernøttene, så skal jeg se om ikke jeg rekker å fotografere de andre to og publisere før det blir tomt i skåla:

Kryddernøtter

Nok til jul
Forbredelser 20 minutes

Ingredienser

 • 2 Cups nøtter
 • 1/2 Ts salt
 • 1/4 Ts kanel
 • 1/4 Ts spisskummin
 • 1/4 Ts cayennepepper
 • 1/4 Ts chiliflak
 • 1/8 Ts muskatnøtt
 • 1-2 Ss smør
 • 2 Toppede ss lys brunt sukker
 • 1 Ss vann
 • 1 1/2 Ts Worcestershire saus

Slik gjør du

1. Bland alt krydderet i et lite glass.
2. Varm en panne på medium-sterk varme og smelt smøret.
3. Ha nøttene i panna, og la dem surre i 3-4 minutter.
4. Dryss over krydderet og rør godt rundt.
5. Ha i sukker, Worcestershire saus og vann og rør rundt kontinuerlig i 2-3 minutter inntil blandingen er passe karamellisert.
6. Spre nøttene utover på bakepapir og la dem kjøle seg ned.

For litt ekstra saltsmak kan du drysse litt fleur de sel over nøttene etter at du har spredt de utover på bakepapir, men pass på så det ikke blir for mye.

God jul!

You Might Also Like