I kokeboka Kaker & Paier

Gulrot(oste)kake

16. oktober 2012

Ostekakemoroa fortsetter på kjøkkenet!

En saftig gulrotkake med frisk kremostglasur er på topp tre lista mi av kaker jeg kan spise nårsomhelst, og nå som det er ostekakeutfordring på gang tenkte jeg å gjenskape smaken i en ostekake. Det ferdige resultatet skuffet ikke på smaken, og ble rett og slett farlig god.

Bunnen er en slags krydret havrekjeks, med mandler og pinjekjerner. Ostemassen har selvfølgelig gulrot i seg, og er bakt i ovn. Og skal det være en gulrotkake må det være glasur på toppen, og den vanlige kremostglasuren har fått litt lønnesirup i seg for å komplettere kryddersmaken i resten av kaka.

Bakte ostekaker kan lett sprekke på toppen, og stekes i vannbad for å unngå dette. Jeg lagde kaka i porsjonsformer, og da er det ikke nødvendig. Oppskriften er til fire store porsjonskaker på 9 cm diameter, eller seks hvis du har 7 cm former. Bruk den minste forma om dette skal være en dessert på slutten av et måltid, men som et kakestykke til kaffen synes jeg denne var akkurat passe. Den kan også lages i browniesform og skjæres opp i firkanter, eller i en liten rund springform. Kaka smaker best om du lager den en dag i forveien.

Havrekjeksbunn med  mandler og honning
2,5 dl havregryn
0,5 dl brunt sukker
2 ss sukker
0,5 ts kanel
1,5 dl malte mandler
0,5 dl hvetemel
85 g smør
1 ss flytende honning

Bland alle de tørre ingrediensene sammen i en bolle. Smelt smøret, bland inn honningen, og bland godt med det tørre.
Trykk ut deigen i 4 bakeringer (ha en strimmel bakepapir på innsiden), og stek på 180 grader i 13-15 minutter. Kjøl helt ned.

Ostemasse
230 g kremost, romtemperert
1 egg, romtemperert
65 g sukker
1 ss hvetemel
1 ts vaniljeekstrakt (utelates hvis du bruker TINE kremost med vanilje)
1 stor gulrot, finrevet
1/2 ts kanel
1/4 ts muskat
1/2 ts malt ingefær
1/4 ts salt

Varm ovnen til 180 grader.
Pisk kremost og sukker sammen i 4-5 minutter. Ha i egg, og pisk godt sammen før resten av ingrediensene has i. Ha massen over de avkjølte kakebunnene, og stek i 20 minutter. La den avkjøle seg på kjøkkenbenken til den har nådd romtemperatur, og så kan den oppbevares i kjøleskapet fram til den skal serveres.

Glasur
100 g kremost, romtemperert
30 g smør, romtemperert
4 dl melis
1/2 ts vaniljeekstrakt
1 ts sitronsaft
2 ss lønnesirup

Pisk kremost og smør sammen til det er klumpefritt. Ha i vaniljeekstrakt, sitronsaft og lønnesirup. Miks inn melis tilslutt, til ønsket konsistens. Jeg lar den stå i kjøleskapet en halvtimes tid for å tykne før jeg bruker den. Det ble en rikelig mengde, og jeg brukte ikke alt så den kan nok halveres hvis den bare skal fungere som pynt.

Siden jeg melder inn denne oppskriften til TINE sin ostekakekonkurranse må den kunne lages med den nye kremosten for baking. Jeg brukte varianten med vanilje i dag, og oppdaget ikke før etterpå at den inneholder sukker. Står det kremost på boksen er det kremost som er inni tenkte jeg naivt nok, og leste ikke ingredienslista. Begge «kremostene» inneholder gelatin og salt, og vaniljevarianten har altså også sukker. Hvis du skal bruke ostekakeoppskrifter som du tidligere har brukt vanlig kremost til, må du justere på mengdene for å få samme resultat. Oppskriften jeg har notert ned her er de mengdene jeg ville brukt med vanlig kremost, og sukkeret kan med fordel reduseres litt hvis TINE kremost med vanilje brukes. Glasuren ble veldig søt, fordi den trenger mye melis for å holde formen og det kommer i tillegg til sukkeret i osten. Så neste gang holder jeg meg til naturellvarianten her.