Iskrem & Sorbet

Maltesers-iskrem

4. oktober 2012

Jeg har fortsatt maltpulver igjen fra innkjøp til Malteserkake i sommer, og maltiskrem fra David Leibowitz har stått på todo-lista for iskremaskinen en stund allerede. Posen med Maltesers som vi kjøpte med oss hjem fra Irland har vi spist opp for lenge siden, og det eneste stedet jeg har funnet dem i Norge er på ankomst-taxfree på Gardermoen.

Heldigvis har jeg en svigerfar som drar utenlands med jevne mellomrom, og heldigvis kjøpte han uoppfordret mer enn én pose da han handlet inn til kaka. Skulle tro han kjenner oss eller no? Den ekstra posen overlevde lenge nok til det ble malteseris, men jeg brukte bare halvparten. Og resten? Prøvesmakern gjorde seg fortjent til navnet sitt der.

Jeg hjalp kanskje til litegrann da. Isen bruker jo tross alt noen timer på å bli serveringsklar, og malteserene er så gode, og den åpne posen stod  jo bare der på kjøkkenbenken…

Men tilbake til poenget. Konsistensmessig er dette den perfekte iskrem etter min smak, og den beste jeg har laget hjemme siden jeg fikk iskremmaskinen. Fløyelsmyk, men lett, og med akkurat passe fettbalanse og luftighet. Den smaker utpreget maltesers, og den lille mengden kakao gjør ikke at isen smaker sjokolade, men er akkurat nok til å minne om sjokoladetrekket på en malteserkule. Anbefales på det sterkeste!

Denne oppskriften lager i underkant av en liter is. Mer enn to personer burde spise, men akkurat nok til at alt går ned likevel. Oppskriften er lett tilpasset fra oppskriften i The Perfect Scoop, jeg har endret på fløtetyper og hatt i mer maltpulver.

1 cup matfløte
1/4 ts vaniljeekstrakt
1/3 cup malted-milk pulver
2 ss maltpulver
1/2 cup kaffefløte
1/3 cup sukker
en klype flaksalt
1 ss kakao
3 eggeplommer
1 cup maltesers (del hver malteser i 2 eller 3)

Visp kaffefløte, 1/2 cup matfløte, malted-milk pulver, maltpulver og vaniljeekstrakt sammen  i en bolle.

Varm opp 1/2 cup matfløte, sukker og salt på medium varme uten å la det koke. Visp inn kakao og ta av varmen.

Pisk eggeplommene i en liten bolle, og hell i den varme fløten sakte og i en tynn stråle mens du fortsetter å piske. Når det har blandet seg, heller du blandingen over i gryta igjen og varmer opp på medium varme mens du pisker konstant til blandingen begynner å tykne. Ikke la det koke! Visp inn fløteblandingen i den første bollen, og sett i kjøleskapet for nedkjøling. Når blandingen når romtemperatur klarer ikke jeg å vente lenger, og siler blandingen over i iskremmaskinen. Der får den kjøre i ca en time. Når den er ferdig, rører jeg inn de hakkede malteserene og heller iskremen over i den beholderen jeg skal oppbevare den i fryseren i.

Den må stå i fryseren i 3-4 timer for å bli fast nok til servering, og før servering må den få stå på kjøkkenbenken i 15-20 minutter, avhengig av hvor kald fryseren din er.

Maltpulver, malted-milk pulver og vaniljeekstrakt kjøper jeg på iHerb. Prisene er lave og frakt er billig, men det kan ta inntil tre uker å få det levert så planlegg i god tid. Er du førstegangskjøper kan du bruke koden SIQ468 og få $5 i rabatt.