Dessert

Clafoutis

30. september 2012

En av mine favorittdesserter når jeg er på fransk restaurant er clafoutis.

Konsistensen til en god clafoutis er vanskelig å beskrive. Bløtere enn kake, men fastere enn pudding. Kremet, men ikke fet. Halvstekt, men ikke uferdig. Den serveres lunken, og har vanligvis frukt i seg. Kirsebær er den klassiske ingrediensen, men plommer i sesong er enda bedre. Tilsett litt kakao i røra, og resultatet er som en krysning mellom kakerøre, brownies, sjokoladepudding og fondant.

Jeg lagde det hjemme for første gang forrige helg, og det er farlig enkelt. Røra blandes sammen på få minutter, stekes mens middagen fortæres og er avkjølt til perfekt temperatur innen middagsgjestene er klare for dessert. Om den blir stekt litt for lite, eller litt for mye, er det ikke krise for resultatet som med fondant eller sufflé. Med andre ord en takknemlig dessert å servere til mange.

Bruk godt modne plommer med god sødme, hvis de er faste vil de ikke smake like mye.

Til 6 porsjonsformer
Ca. 6 plommer, avhengig av størrelsen
1/2 cup hvetemel
1/4 cup kakao
en klype salt
2/3 cup sukker
1 1/4 cups melk ( erstatt gjerne 1/4 med matfløte)
1 ts vaniljeekstrakt
3 egg, romtempererte

Skjær plommer i båter og kast steinene. Smør dessertformene og legg 3-4 båter i hver av dem. Bland resten av ingrediensene i en bolle med stavmikser til en jevn røre. Hell røra i formene, og la det være igjen ca 1cm opp til kanten. Slik kan de stå klare på kjøkkenbenken en stund i forveien, og settes i ovnen ca en halvtime før de skal serveres. Dryss en raus teskje sukker over toppen på hver form like før de går i ovnen.

Stekes på 180 grader i 20-25 minutter (avhengig av hvor dype former du har), mine brukte 22 min. I ovnen hever de som en sufflé, men de kommer til å klappe sammen med en gang de tas ut. Serveres mens de fortsatt er litt lune, men ikke varme, og kan godt serveres sammen med en klatt krem eller is. Jeg liker min best uten tilbehør.

Pssst! Har du hørt om Hjemmekokklauget? Der har jeg veldig lyst på en plass, og setter stor pris på alle stemmene jeg får. Det er mulig å stemme hver eneste dag, og jeg håper å rykke opp fra 50-og-noe til topp 30 så jeg får plass i finalen. Stem her!