Hovedrett

Lårsteik av kje og rømmegratinerte poteter

28. september 2012

En av varene som stod på ønskelista da jeg dro til Matstreif var geitekjøtt, og med surret lårsteik av kje fra Kandal i posen når jeg dro hjem var det duket for høstens første søndagsmiddag: kjesteik med syrlige poteter og sesongrønnsaker, og clafotis med plommer fra Bondens Marked til dessert.

Gratinerte poteter er klassisk tilbehør til steik, men til kje tenkte jeg det ville være godt om den var litt syrlig i smaken. Jeg blandet inn skiver av persillerot blant potetene og brukte like mengder fløte og rømme til gratineringen. Noen av sesongens rotgrønnsaker fikk også følge med steika i ovnen.

Kjekjøtt er aldeles nydelig!

Teksturen på kjøttet minner om kalv, mens smaken er veldig mild av vilt. I morgen skal jeg på Bondens Marked og se om jeg kan kjøpe noe mere for dette gav mersmak.

Kjesteik til 4
Ca. 1 kg utbeinet og bundet kjesteik
gulrot, jordskokk og buntløk i grove biter
2 store fedd hviløk, knust med flatsiden av en kniv.
3 dl norsk eplesider
2 ss oreganoeddik (eller eplecidereddik)
hakket frisk persille
salt, pepper
olivenolje som egner seg til steking
rognebærgelé

Legg grønnsaker og kjøtt i en jerngryte med lokk som rommer kjelåret og grønnsakene akkurat. Hell over eplesider og eddik, dryss over salt og pepper, og ringle over litt olje. Stekes på 120 grader til låret har kjernetemperatur 65 grader. Oppskriften er fra haugengardsmat.no og sier 4 timer steketid, men denne trengte bare 2.

Ta gryta ut av ovnen, ta kjelåret ut og pakk det inn i folie og la det hvile i en 20 minutters tid. Sil sjyen over i en gryte. Legg lokket på gryta igjen sånn at grønnsakene holder seg varme. Sett de inn i ovn på 70-80 grader om det er en stund til servering.

Kok inn sjyen til den blir kraftigere på smak, smak til med rognebærgelé og evt. mer salt og pepper. I folien med steika samler det seg gjerne litt væske mens steika hviler. Når den er ferdighvilt kan du helle denne sjyen over i sausen, og la sausen koke et par minutter til mens du skjærer steika i tykke skiver og drysser finhakket persille over.

Rømmegratinerte poteter
Ca. 1 kg poteter (800 g er kanskje nok, vi hadde rester)
2-3 persillerøtter
1 boks Rørosrømme (eller Avdem eller tilsvarende. Den skal være tykk, feit og gul for den beste smaken)
1 boks matfløte
1 stort hvitløksfedd (Korsvold har den beste hvitløken)
en håndfull revet nøytral hvitost
salt og pepper

Skjær poteter og persillerot i tynne skiver og legg i taksteinmønster i en ildfast form. Rør sammen rømme og fløte (det er ikke sikkert du trenger hele mengden avhengig av hvor stor form du bruker), og ha i hakket hvitløk, salt og pepper. Blandingen skal nesten dekke potetene når du heller den over i forma. Stek på 180 grader i 1,5 time, og strø ost over toppen den siste halvtimen. Den kan med fordel få hvile 5-10 minutter når den kommer ut av ovnen så den får satt seg litt.

Hovedretten ble som nevnt etterfulgt av en like sesongbasert lun dessert med nydelige victoriaplommer fra Sjødalstrand Gård i kombinasjon med sjokolade. En perfekt avslutning som det snart kommer oppskrift på også.