Diverse

På rundtur i Irland

17. juli 2012

I sommer har jeg og Prøvesmakern vært på en liten rundtur i Irland, og i tilfelle noen av dere der ute skal til den grønne øya en gang tenkte jeg å oppsummere våre kulinariske høydepunkter. Vi startet med tre dager i Dublin, og fortsatte sørover langs kysten og opp til Galway i løpet av en ukes tid. Utover å notere hvor det fantes Bib Gourmand’s, gjorde vi ikke noe research på forhånd.

Når jeg spiser ute på ferie i utlandet prøver jeg å variere mellom ulike kjøkken og matlagingsstiler, samtidig som jeg vil prøve spesialiteter i landet jeg er i. Jeg synes at trivelig atmosfære og fint interiør er like viktig som maten på menyen for at jeg skal ha en hyggelig stund, og velger steder deretter. I Irland hadde jeg høye forhåpninger til Gastropuber og lokalt brygget øl, og til gode scones og terter. Øl var et begredelig kapittel de fleste steder, med Guinness, Heineken og Budweiser som eneste utvalg. Men det beste vi spiste var av tradisjonelle irske råvarer, dog på noe mer upscale restauranter enn pub’en på hjørnet.

Dublin
Vi ankom Dublin ved lunsjtider og bodde ved St. Stephens Green, som er en nydelig park litt sør for det travle Temple Bar området. Vi spaserte i området mellom parken og Dublin Castle, opp mot Wicklow Street, og dette synes jeg desidert var de triveligste gatene å rusle rundt i både med tanke på butikker og spisesteder. Vi spiste lunsj på L’Gueuleton, en nydelig liten fransk restaurant med anbefaling fra Guide Michelin. En deilig ekstravagant start på ferien med et glass musserende og foie gras parfait! Like over gata fant vi Market Bar, et fantastisk lokale hvor vi spiste tapas til middag senere på kvelden. Ikke noe revolusjonerende på menyen, men godt var det og jeg hadde dratt tilbake.

I samme gate ligger The Rothar Café som serverer Dublins beste kanskje beste Kaffe Mocca kombinert med sykkelsjappe, og rundt hjørnet Cocoa Atelier som jeg synes hadde bedre makroner enn Ladurée.

For å drikke god øl i Dublin anbefaler jeg The Porterhouse. De brygger sin egen øl, og har masse importøl på flaske. Blant annet fra Brooklyn Brewery som er en av mine favoritter. Men spis et annet sted, for maten var ikke noe å rope hurra for.

For å spane på gourmetmatvarer anbefales en tur til Fallon&Byrne, en matbutikk med delikatesseavdeling og matservering i første etasje, vinbar i kjelleren og restaurant i andre etasje. Her kjøpte jeg blant annet med hjem olivenolje med røyksmak som skal testes framover, og tomatene på bildet er herfra.

I samme område ligger også Avoca, en sjarmerede butikk i fire etasjer med klær, interiør, mat og kafé på toppen. Hver etasje er ikke så stor så det er veldig trivelig her.

For vår siste kveld i Dublin før vi skulle kjøre sørover hadde vi booket bord på The Pig’s Ear, en restaurant med fokus på irske tradisjoner og lokale råvarer. Aller helst ville vi ha deres 12 retters tasting meny, men det krevde at minst 2 til måtte komme innom og etterspørre det samme og dessverre skjedde ikke det. Det ble i stedet 2-retters med blant annet beinmarg med mushroom ketchup (fantastisk godt og vanskelig å beskrive), perlespeltrisotto med rødbeter og fenikkel og brown-bread ice cream. Absolutt å anbefale.

Vi hadde også en halv dag i Dublin før vi dro hjem igjen, og fikk vår beste restaurantopplevelse på turen på The Rustic Stone. Fantastiske smaker og fokus på råvarer og sunn mat (men også med noen ordentlige utskeielser på menyen). Som høydepunkter kan jeg nevne Carrot Broth med utrolig konsentrerte smaker, polentachips med rosepepper, og en gremolata til tunfisk som virkelig pirret smaksløkene. Kjøttet til hovedretten ble servert på en varm stein, så jeg fikk steike tunfisken min akkurat slik jeg ville ha den selv. Nydelig! Vi angrer på at vi ikke oppdaget den tidligere så vi også kunne prøvd Raw-lunsjen de serverer.

Sørkysten
I den lille byen Dungarvan mellom Waterford og Cork ligger den hyggelige kaféen Nude Food. Her spiste vi en deilig lunsj på vei til Kinsale, og fikk hjemmebakt brød med lokal røykelaks og en bønnegryte som varmet godt i regnværet.

Kinsale promoterer seg som Irlands mathovedstad, men i løpet av den ene overnattingen vi hadde her var ikke det åpenbart. Kanskje det er annerledes på tirsdager når det er Farmers Market, men vi hadde ingen matopplevelser her. Vi hadde planer om å besøkre Kinsale Brewing Company, men det viste seg å være nedlagt. Av steder verdt å nevne er Stolen Pizza og FishyFishy Café men siden vi bare hadde den ene kvelden for å spise middag fikk vi ikke testet dem. Kinsale er en veldig trivelig by, og jeg vil anbefale en overnatting her framfor en overnatting i Cork og jeg tror det kan være noe perler her vi ikke fant.

På vei vestover mot Ring of Kerry kjørte vi en omvei for å spise på Good Things Café i Durrus, en restaurant og kafé med matlagingskurs. Vi hadde veldig lyst å få med oss et kurs, men dessverre holder skolen stengt i juli. Vi rakk akkurat lunsjserveringen, og spiste hjemmebakte grove rundstykker med lokallaget smør, pizza med mangold og potetkake med chorizo og egg. Veldig godt, og hyggelig lokale med utsalg av kokebøker, panner og annet utstyr til kjøkkenet.

Vestkysten
Doolin er en veldig liten by som jeg tror kun eksisterer på grunn av ferjetrafikken ut mot Aran-øyene og turister som skal til Cliffs of Moher. Her bodde vi på Dunroman B&B hvor vi fikk ferskbakte scones og grovbrød rett fra ovnen til frokost sammen med masse fersk frukt, og det finnes ingen bedre start på dagen for min del.Ved Doolin Hotel ligger den en liten delikatessebutikk som selger lokal sjokolade og øl fra 8 Degrees Brewing Co, og restauranten Chervil som hadde veldig god spinat-tortellini.

I Galway fant vi nydelige Ard Bia med hjelp fra Tripadvisor og smakte samphires, eller sjøasparges, for første gang. Det var aldeles nydelig! Særlig i kombinasjon med stekt lysing, blåskjell og chorizo, og Gale Ale fra 8 Degrees. Galway er verdt et besøk for denne. For frokost eller kaffemat er Jungle Café i Forster street veldig koselig, der du sitter ute og nyter maten blant planter fra blomsterhandleren ved siden av.

Lærdommer om mat i Irland.
Gastropub er blitt en betegnelse på pub som serverer mat. Det betyr ikke at maten er spesielt god.

Bestiller du en sandwich får du alltid det industrielt produserte firkanta brødet fra en pose, og ikke det hjemmebakte brødet i utstillingsvinduet. Er det brødet på utstilling som frister, be spesielt om det, og ikke bry deg om at de ser rart på deg.

Prisene for å spise ute er ganske like enten du spiser på pub’en eller på en finere restaurant. Den dyreste middagen vi spiste var en trerettes med 2 drikke hver og den kom på €130 totalt. Det synes jeg er ganske rimelig. For lunsj betalte vi ca €30 for begge.

De fleste steder i Dublin serverer både lunsj og middag så det er mulig å rekke over mange anbefalte restauranter på noen dager:)