Bakst

Profiteroler

6. juli 2012

Profiteroler er små vannbakkels som er enkle å lage, og kan fylles med akkurat det du har lyst på. De ser imponerende ut på fatet og er lette og delikate i smaken.

Forrige uke hadde Prøvesmakern bursdag, og én av godsakene som ble servert var profiteroler med jordbærkrem toppet med melkesjokoladeganache. Profiteroler skal helst fylles med sprøyte, og ikke deles i to slik jeg har gjort. Hvis du har utstyret og tålmodigheten må du gjerne gjøre det, men jeg går for den enkle varianten. Jordbærkremen er laget av kremfløte, ricotta og frysetørrede jordbær, men jeg må si at jeg foretrekker hjemmelaget vaniljekrem eller sjokoladekrem til disse for en rikere smak.

Denne oppskriften gir ca 20 profiteroler, avhengig av hvor store du lager de.  Jeg halverte den siden det ble servert kake i tilegg, og lagde ganske små munnfuller så det var mer enn nok til et selskap på 7.

Pate a choux:
1 cup vann
85 gram usaltet smør
1 ss + 1 ts sukker
en klype salt (utelates hvis du bruker saltet smør)
1 cup hvetemel, gjerne tipo-00
4 – 5 store egg

Varm ovnen til 225 grader.

Kok opp vann, smør, sukker og salt over medium varme. Skru ned varmen når alt smøret er smeltet og rør inn melet. Rør kontinuerlig inntil massen har samlet seg til en deig. Massen skal koke på lav varme i ca 5 minutter for å miste noe fuktighet. Rør underveis og pass på at ikke det svir seg. Ha deigen over i kjøkkenmaskinen og miks på medium hastighet i ett minutt for å kjøle den ned.

Tillsett fire egg, ett om gangen og bland godt. Deigen skal ha fast konsistens, men være akkurat løs nok til at den kan helles. Litt som fast rømmegrøt. Ha i det siste egget hvis deigen er for fast.

Press ut sirkler på et brett med sprøtepose, 3-4 cm i diameter og ca 1 – 1,5 cm høye. Skru ned varmen til 180 grader og stek i 20-30 minutter. Roter stekebrettet underveis dersom det er ujevn varme i ovnen, og pass på at de ikke blir for mørke.

Etter 20 minutter kan du ta en av profiterolene ut av ovnen og skjære den i to for å sjekke om de er ferdige. De skal være faste, men fuktige inni. Disse smaker best nystekte, men kan lages dagen i forveien og oppbevares i en tett boks. Like før servering kan de varmes på 100 grader i noen minutter før de fylles.

Fyll (ble også halvvert)
1 cup kremfløte, kjølekapskald
2 ss hjemmelaget vaniljesukker + 1 ts maisenna (substitutt for melis)
1/2 cup jordbærpulver
1 cup ricotta, romtemperert

Pisk kremfløte, sukker og maisenna til myke topper. Ha i jordbærpulver og pisk til stive topper. Vend inn ricotta forsiktig, og sett kremen i kjøleskapet 15-20 minutter før profiterolene fylles.

Tilslutt kan du pynte dem pent med litt sjokoladeganache, eller drukne dem fullstendig slik jeg endte med å gjøre. En ting jeg aldri lærer er å være tålmodig nok til å la ting kjøle seg ned..