I kokeboka Iskrem & Sorbet Premiert!

Konrad’s stout-is

24. juni 2012

Du leste riktig ja, is av øl!
Hva kan vel være bedre enn kombinasjonen is, øl og sjokolade? Isen er laget av Konrad’s Stout, en mørk øl fra Lervig i Stavanger med noter av kaffe, sjokolade og lakris. Isen minner om kaffeis i smaken, bare mer kompleks og med et hint av bitterhet som gjør at du kan kjenne øllet i bakgrunnen. Små biter av mokkabønner kompletterer smaksnotene i øl-isen og for en fullverdig dessert kan den serveres på en liten sjokolade-lakriskake.

Jeg har ikke ismaskin, så det å lage is er en langtekkelig prosess som jeg ikke går i gang med så ofte. Men i denne ukens utfordring fra Matbloggsentralen er det en iskremmaskin med kompressor som er premie, og den har jeg fryktelig lyst på! Jeg blir veldig glad om du gir en stemme til meg (nr. 36) når stemmegivingen åpner fredag 29.juni kl 12.

Fordelen med kompressormaskin, i tillegg til at det går fortere fra kjøkkenbenk til serveringsskål, er at du får en iskrem med jevnere og mykere konsistens enn om du bare putter den i fryseren og rører for hånd. Et lite triks når man lager is «manuelt» er å ha alkohol i isen fordi alkohol fryser ved lavere temperatur enn vann. Konrad’s stout har hele 10,4% prosent alkohol, men det hjelper ikke stort når jeg koker den til en reduksjon… Det kan likevel være noe å ta med seg til seinere, jeg har en oppskrift på Mojito-is med rom hvor dette funker veldig bra.

Ikke vær redd for å lage denne om du ikke liker mørkt øl, det er nok fløte her til å nøytralisere bitterheten og selve øl-smaken slik at bare smaksnotene kommer frem. Og er du like glad i øl som meg, pass på å kjøpe med et par ekstra flasker med Konrad’s for å drikke sammen med den ferdige iskremen!

Konrad’s stout is, med eller uten ismaskin.

0,33 l stout 
2 cups matfløte
1,5 cups helmelk
0,5 cup sukker (gjerne lys brunt)
1 vaniljestang
4 eggeplommer
150 g mokkabønner (eller mer), jeg liker Confecta sine.

Ha øl i en gryte, og småkok i 20-30 minutter. Sett tilside for avkjøling. Samtidig kan du piske eggeplommene i kjøkkenmaskinen og koke opp fløte, melk, sukker og vaniljestang i en annen gryte. Når fløten koker og eggeplommene ser luftige ut har du en sleiv eller to av den varme fløten oppi eggeplommene mens maskinen fortsatt går. Ha eggene tilbake i gryta med resten av fløten og varm opp på svak varme så blandingen tykner noe. Ikke la den koke, for da får du eggerøre!  Sil blandingen, og kjøl den ned til romtemperatur før du rører inn ølreduksjonen.

Alternativ 1: Hvis du har ismaskin med kompressor kan du nå helle blandingen i maskinen.
Alternativ 2: Har du ismaskin med fryserbolle, må du kjøle ned blandingen i kjøleskapet i et par timer. Deretter har du den oppi iskremmaskinen.
Alternativ 3: Har du bare fryser sånn som jeg, heller du blandingen over i en ildfast form eller engangspanne av aluminium og setter den i fryseren i 45-50 minutter. Det er en fordel å bruke en panne som ikke er så dyp for at isen skal fryse raskere.

Legg noen mokkabønner tilside og smelt resten i et vannbad eller i mikrobølgeovn, og kjøl ned til lunk.

For alternativ 1&2, hell en tynn stråle sjokolade ned i maskinen mens den arbeider for å få små sjokoladebiter á la stracciatella.

For alternativ 3, følg denne oppskriften fra David Lebowitz. Jeg bruker en slikkepott til å røre de første 2-3 gangene, men etter at jeg har hatt sjokoladen over og den er nesten helt stivnet, bruker jeg stavmikser for å sikre en jevn konsistens. Siden manuellmetoden innebærer at det blir mindre luft i iskremen, vil den få en deilig gelato-konsistens så lenge den får tine nok før servering.

De resterende mokkabønnene finhakkes og røres inn tilslutt eller drysses over toppen for pynt. Den manuelle metoden krever at jeg putter iskremen i en boks og lar den stå i fryseren minst 12 timer før den skal spises.

Før servering må isen stå i romtemperatur i ca 15 minutter, ellers vil den være veldig hard og smakene vil ikke smelte på tunga slik de skal. Som sagt, det er en lang prosess å lage is for hånd, men resultatet er nesten like bra som med iskremmaskin!

* Denne oppskriften vant iskremutfordingen i regi av Matbloggsentralen og Jernia.