Bakst

Jordbærbrioche

6. juni 2012

Mine første brioche og jeg er strålende fornøyd! Deigen er luftig og lett! men likevel saftig og rik på smak. De fine rosa stripene kommer fra pulveriserte frysetørrede jordbær og smaken gir assosiasjoner til fin fransk jordbærkonfekt uten å bli for søtt.

Brioche er et fransk bakverk, med høyere innhold av smør og egg enn det som er vanlig i norsk gjærbakst. De blir litt gulere i fargen og veldig luftige.

Jeg er absolutt ingen autoritet på bakverk, og fikk her prøvd meg på både brioche-deig og en type bretteteknikk som heter tour double. For å lage croissanter og pain de chocolat og andre franske herligheter brettes en blokk med smør inn i deigen og lager de mange lagene man ser i denne type bakverk. I stedet for smør har jeg laget en jordbærblokk som brettes inn i deigen og gir den rosa marmoreringen.

Briocheoppskriften gav et veldig bra resultat, men det er viktig at den får heve lenge. Jeg har prøvd flere gjærdeiger med egg i tidligere og synes de blir tørre og tunge i forhold til den tradisjonelle deigen jeg er vant til. Men denne får tommelen opp og kommer til å brukes igjen.

Brioche med jordbær
Nok til ett brett
300 gram hvetemel
60 g sukker
1/3 pakke fersk gjær (eller 1ts tørrgjær)
125 g melk
1 egg
1 eggeplomme
50 gram smør, romtemperert

Sleng alle ingrediensene, minus smør, i bollen til kjøkkenmaskinen din og bland til en jevn deig. Gjærdeig er en lek med en ordentlig kjøkkenmaskin i hus! Ideelt sett skal alle ingrediensene være romtempererte, men jeg planla litt dårlig og til og med melka var kjøleskapskald da jeg startet. Da er det bare å la kjøkkenmaskina gå lenger for å øke temperaturen i deigen. Etter 15 minutter har jeg i smøret i terninger og lar det bli godt blandet inn. Deigen får heve i 2 timer under plastfolie.

Jordbærblokk
80g melk
1 eggehvite
50 sukker
20 g hvetemel
25 g jordbærpulver (eller kakao, matchapulver etc.)
10 g smør

Rør sammen eggehvite og sukker i en bolle, og rør inn mel og jordbærpulver når sukkeret begynner å oppløses. Bland alt godt sammen. Kok opp melk og hell den over jordbærblandingen mens du pisker. Ha alt i en gryte og småkok til det stivner til veldig tjukk grøt. Tilslutt røres smøret inn. Blandingen kan lett klumpe seg så pass på underveis. Ha den over i en firkantet form (helst 20×15cm, men heller mindre enn større) og sett den i kjøleskapet.

Når blandingen er nedkjølt skal den ha smør-konsistens, og hvis den er for myk er det bare å slenge den i fryseren et kvarters tid.

Tour double
Slå lufta ut av deigen (veldig viktig) og kjevle den ut til et rektangel, 30×20cm. Legg jordbærblokken på midten og brett deigen som på bildet. Hvis blokken ikke passer helt i størrelsen kan du forme den til.

Etter du har gjort dette en gang, kjevler du ut deigen til en leiv og gjentar nederste rad. Kjevle så deigen ut til 30×20cm igjen og rull den sammen på langsiden når som man lager kanelsnurrer. Hvor nydelige er ikke disse jordbærlagene?

Etterhev i 30 minutter og stek på 180°C i 15-20 minutter. De blir ekstra fine hvis de stekes i metallringer, men det er noe som står på ønskelista mi og ikke ligger i kjøkkenskuffen ennå..