Bakst

Søndagskaffe, kladdkaka og donutmuffins

17. oktober 2010

For å få testet flere nye oppskrifter, inviterte jeg til søndagskaffe denne helga. På bordet stod danske kærnemælkshorn, hvit kladdkake og donutmuffins.

Jeg minimerer inntaket av hvete i en periode etter at magen min begynte å reagere, og prøvde derfor ut nye meltyper i helga. Etter et par mislykka forsøk med Teff, kapitulerte jeg til å bruke 50/50 hvetemel og glutenfri melmix i søndagsoppskriftene. Så får jeg heller nøye meg med færre smakebiter…

Kærnemælkshorn er dansk tradisjonsbakst som jeg fikk utrolig lyst å lage etter å ha sett dem på et bakeri i Odense. De fylles originalt med en klump marsipan og remonce eller med mandelfyll, men du kan bruke hva du vil så lenge det er noe som ikke smelter for mye i ovnen. Oppskrift fant jeg hos Spise med Price.

Kladdkaka er en svensk gjenganger som vanligvis lages av smør, kakao, masse sukker og litt mel og minner litt om brownies. Den er lett å røre sammen i en bolle og skal være litt «kladdig» i midten når den er ferdig. Denne gangen prøvde jeg å lage den med hvit sjokolade, og som alltid; jo bedre kvalitet sjokolade du bruker jo bedre blir resultatet. Jeg holder meg til Valrhona Ivoire.

Smelt 100 g hvit sjokolade forsiktig over vannbad, og 100 g smør i en kjele. La begge kjøle seg litt. 2 egg og 2 dl sukker blandes i en bolle. Sikt i 2,5 dl mel og evt vaniljesukker om det ikke er tilsatt vanilje i sjokoladen du bruker. Press i saften av en liten lime (evt. appelsin eller sitron eller annen juice med syre, da  ca 3 ss men smak det til). Ha den smeltede sjokolade og smøret i tilslutt og rør akkurat nok til at det blander seg. Smør en liten springform (18 cm) og ha røra i. Stekes midt i ovnen på 150 grader i ca 35 minutter. Den skal ikke være helt stekt i midten så pass godt på at du ikke steker den for lenge.

Jeg serverte kaka slik den kom ut av ovnen, men den er ganske mektig på egenhånd om du ikke er veldig glad i hvit sjokolade. For en friskere smak, topp kaka med frukt eller bær når du serverer den. Og den smaker faktisk best dagen etterpå, så lag den gjerne kvelden i forveien om du kan.

Donutmuffins er en oppskrift jeg kom over på en annen blogg for lenge siden, og nå hadde jeg både rømme og kulturmelk i hus og fikk endelig testet den. Jeg synes det er for mye arbeid å lage donuts, og fritering orker jeg hvertfall ikke styre med, så hvis noen enkle muffins kan etterligne smaken er det verdt å prøve. Muffinsene toppes med sukker og kanel når de kommer ut av ovnen, og dette etterligner litt den skorpen man får på donuts. Oppskriften finner du her.

Og hva ble dommen fra kaffebesøket?

Kladdkakan fikk bein å gå på, så mye at jeg ikke har noen bilder av den. Søndagens vinner!

Kærnemælkshornene var ikke så mye å skrive hjem om, men jeg tror det var kokken sin feil og ikke oppskriften. De ligger et sted mellom wienerbrød og vanlig gjærbakst på konsistens, og ble for fete for meg. Kanskje jeg bare skal forsøke å erstatte noe av søtmelka i vanlig gjærdeig med surmelk neste gang for å få den syrlige smaken?

Muffinsene var nok den største overraskelsen denne ettermiddagen. De var utrolig saftige og gode i konsistensen, med en veldig dominerende rømmesmak som kan bli litt for mye for noen. Jeg brukte rømmen fra Avdem som jeg kjøpte på Matstreif for en stund tilbake, og den var nok i kraftigste laget smaksmessig. Med standard rømme fra TINE som er mildere i smaken blir nok resultatet ganske annerledes. Og med en klatt bringebærsyltetøy på toppen blir det nesten en berlinerbollemuffin!